fbpx

Počelo razoružavanje SAD-a: ‘U 20. stoljeću zbog zabrane civilnog oružja masakrirano 56 milijuna ljudi’

Autor: Marko

Nakon što se Barack Obama odlučio na promjene zakona o naoružanju u SAD-u, mnogi se pribojavaju civilnog razoružavanja. Ovom prilikom smo odlučili provjeriti kako su prethodni slični slučajevi završili kroz povijest.

Iako je trenutno još deplasirano uspoređivati američkog predsjednika s njegovim povijesnim prethodnicima u razoružavanju, budućnost će pokazati je li u pitanju iznimka ili pravilo. Joe Biden je sve potvrdio izjavom da je razoružavanje 'dokaz odgovornog ponašanja'.

Obama i Biden radikalno promijenili mišljenje

'Predsjednik će djelovati, i to pomoću izvršnih odredbi i akcija. Nismo još samo odlučili kojih… Sve provodimo uz pomoć glavnog tužitelja i članova kabineta, da bi se lakše odlučili za legislativne promjene. Sve je zapravo pitanje morala i nedvojbeno je bitno da sada djelujemo', izjavio je Biden. Dodao je da je akcija uspješna ukoliko spasi samo jedan život.


>>> Masakr u Sandy Hooku – Koja je prava pozadina 'Igara gladi' Adama Lanze?

Kako je SAD u pitanju, ne čude previše ranije Bidenove izjave da mu Obama nikada neće oduzeti Berettu, kao niti Obamina obećanja da nikada neće krenuti za oružjem Amerikanaca. Kontradikcije su popularne kod svih političara, a u najjačoj ekonomiji svijeta licemjerje već godinama ionako povlači sve važnije poteze.

Što se uvijek dogodi kada se zabrani oružje civilima?

No, da bismo bili sigurni o čemu se ovdje radi, potrebno je pogledati čime je razoružavanje rezultiralo kroz povijest. Paul Howe, poznati američki stručnjak za oružje, tako je naveo par frapantnih primjera oduzimanja oružja u prošlom stoljeću.

1911 – Turska uvodi zabranu kupovine oružja. Do 1917. su se obračunali s razoružanom armenskom manjinom, pri čemu je likvidirano do 1.5 milijuna Armenaca

1929 – SSSR uvodi kontrolu naoružanja. Staljin je pomoću te odredbe u sljedeće dvadeset i četiri godine likvidirao do 20 milijuna disidenata
1935 – Kina donosi zakon. U svega četiri godine (od 1948. do 1952.) nakon potpunog razoružanja ubijeno je oko 20 milijuna političkih disidenata

1938 – Nacistička Njemačka pod palicom Adolfa Hitlera uvodi zakone kontrole oružja, a u sljedećih sedam godina likvidirano je 13 milijuna židova koji su bili primarni na udaru represivnih organa

1956 – Kambodža uvodi zabrane, kroz devetnaest godina Pol Pot je razoružao stanovništvo i pomoću Crvenih Kmera krenuo u krvavi obračun sa svima pri čemu je ubio 1.7 milijuna ljudi
1964 – Guatemala zabranjuje civilno oružje. Do 1981. smaknuto je oko 100.000 nepoćudnih Maja

1970 – Uganda je sljedeća u nizu. U devet godina Idi Amin masakrirao je oko 300.000 kršćana

Epilog – U slučajevima zabrane civilnog korištenja oružja svaki puta je postojao dublji razlog, a pobijeno je oko 56 milijuna ljudi diljem planeta.

Kao zaključak moramo navesti da ništa ne govori kako će SAD proći kroz sličan scenarij, no isto tako povijest navodi na itekakav oprez. Kada je u pitanju oduzimanje snage narodu, onda vlast gotovo uvijek počne trenirati strogoću. Kako Amerikanci statistički uvjerljivo vode po broju oružja u domaćinstvima, ova zakonska akcija će ponajviše do sada promijeniti balans moći u Sjevernoj Americi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.