Ilustracija Foto: Profimedia

POČELO PREBACIVANJE MIGRANATA IZ RAZORENOG KAMPA U GRČKOJ: Otok je prenapućen, žele ga rasteretiti

Autor: Hina

Više od 700 migranata s grčkog otoka Lezbosa, privremeno premještenih nakon požara koji je razorio kamp Moriju početkom rujna, bit će od ponedjeljka prebačeno u kontinentalni dio Grčke.

Grčko Ministarstvo za migracije i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), zaduženi za to prebacivanje, navode da su za 704 tražitelja azila koji će krenuti s Lezbosa u ponedjeljak predvečer, ukinuta geografska ograničenja ili na temelju pripadnosti ranjivijim skupinama (samim ili trudnim ženama, hendikepiranima, starijima) ili jer su dobili azil.

Druga skupina od 700 osoba treba biti prebačena u četvrtak kako bi rasteretili otok na kojem se trenutačno nalazi više od 14.000 tražitelja azila. Ministarstvo za migracije je navelo da namjerava prebaciti 2500 izbjeglica sljedećih dana.

Više niti jedan “maloljetni migrant bez pratnje ne nalazi su u prihvatnim centrima u Egejskom moru”, tvrdio je u ponedjeljak u priopćenju grčki ministar za migracije Notis Mitarachi.

Deset zemalja Europske unije obvezalo se da će prihvatiti oko 400 “maloljetnih migranata bez pratnje”, evakuiranih s Lezbosa. Francuska je obećala da će primiti 500 migranata, a Njemačka je najavila da će primiti 1500 tražitelja azila iz Grčke, među kojima su i bivši izbjeglice iz Morije.

Grčka vlada želi postupno rasteretiti otok kako bi izbjegla prenapučenost novog izbjegličkog kampa brzo podignutog za smještaj migranata koji su ostali bez zaklona nakon nedavnog požara kampa Morije.

Nevladine organizacije su već kritizirale životne uvjete u privremenom kampu, posebice nedostatni broj tuševa, sanitarija i hrane.




Svi tražitelji azila u novom kampu su katestirani na koronavirus i samo oni s negativnim testom će biti prebačeni na kontinent.

U privremenom kampu na tom otoku je više od 240 tražitelja azila pozitivno na koronavirus.

Grčka policija je u ponedjeljak također najavila da je otkrila 33 humanitarna djelatnika koji su pomagali u ilegalnoj imigraciji na otok Lezbos.




Ona drži da su osumnjičeni, koji su radili za četiri NGO-a, dio “organizirane mreže” koja sustavno olakšava imigraciju na otok.

Dva strana državljana, jedan Afganistanac i jedan Iranac, sudionici su te operacije, prema državnoj televiziji ERT.

“Surađujemo s brojnim organizacijama koje nam pomažu u migracijskoj krizi. Ali niti jedna ilegalna akcija neke NGO neće biti dozvoljena”, rekao je u ponedjeljak ministar za migracije Notis Mitarachi.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.