Pistorius na psihijatrijskom promatranju kako bi dokazao pati li od tjeskobe

Autor: hina

Psihijatrijsko izvješće na koje se pozvala obrana nije dovoljno, smatra sutkinja Thokozile Masipa, koja je prihvatila zahtjev tužiteljstva za provođenjem neovisnog protuvještačenja.

Južnoafrička sutkinja pred kojom Oscar Pistorius odgovara za ubojstvo svoje djevojke odredila je u srijedu da se optuženik treba podvrgnuti 30-odnevnom psihijatrijskom promatranju kako bi se utvrdilo pati li doista od tjeskobnog poremećaja kao što tvrdi njegova obrana.

Psihijatrijsko izvješće na koje se pozvala obrana nije dovoljno, smatra sutkinja Thokozile Masipa, koja je prihvatila zahtjev tužiteljstva za provođenjem neovisnog protuvještačenja koje će se obaviti u državnoj psihijatrijskoj ustanovi.

Ime ustanove i drugi logistički detalji bit će objavljeni 20. svibnja.

Sutkinja je istaknula da se promatranjem ne želi kazniti Pistoriusa, dajući do znanja da je u ovom trenutku otvorena za mogućnost da sportaš ne bude u pritvoru dok obavlja te preglede, koji po zakonu mogu trajati do 30 dana.

“Optuženiku se mora osigurati pravedno suđenje i utvrditi je li u trenutku počinjenja zločina patio od psihičkog poremećaja koji je mogao utjecati na njegovu kaznenu odgovornost za taj čin”, rekla je.

Pistoriusova obrana poziva se na psihijatricu Meryll Vorster koja kaže da on pati od specifičnog oblika tjeskobe koji obilježava stanje stalne i pretjerane zabrinutosti.

Premda to nije psihička bolest u užem smislu riječi, taj poremećaj je mogao izravno utjecati na njegove međuljudske odnose i na njegov spolni život, pojačati njegov strah od napada, budući da Južnoafrička Republika ima visoku stopu kriminaliteta, te utjecati na njegovu mogućnost da razlikuje dobro od zla, rekla je.




Pistorius je optužen za ubojstvo Reeve Steenkamp koju je poznavao tri mjeseca prije nego ju je 14. veljače 2013. ustrijelio kroz zatvorena vrata kupaonice. Od početka tvrdi da je mislio kako je riječ o provalniku koji je ušao u stan i sakrio se ondje.

Glavni tužitelj Gerrie Nel je osporio zaključke psihijatrice i optužio obranu da se koristi psihijatrijskim argumentom ne bi li ishodila blažu kaznu, uložila žalbu ili zatražila ponavljanje postupka.

Po njegovoj ocjeni, par se posvadio i sportaš je zapucao svjestan da je Reeva iza vrata kupaonice.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.