Ilustracija/Sputnik

PENTAGON PRIZNAO: ‘Dovlačimo vojsku u Siriju! Rusi su unijeli kaos u svjetski poredak! Sada ćemo to okončati!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Pentagon je prošloga tjedna odgovorio na upozorenja ruskih političara koji su kritizirali odluku SAD-a da pošalju dodatne trupe na Bliski istok. Ministarstvo obrane brani svoju odluku raspoređivanja svojih trupa optužbom da Rusija pokušava destabilizirati situaciju na Bliskom istoku.

“Ovo raspoređivanje nije provokacija: Dodatne trupe pristigle su u obrambene svrhe, kako bi se bavile zračnim, pomorskim i kopnenim prijetnjama na Bliskom istoku”, objasnila je potpukovnica Carla M. Gleason iz jedinice za javne poslove Pentagona za CNBC u utorak, e-mailom.

“Rusija nastoji revidirati svjetski poredak i odbaciti međunarodni sustav koji je desetljećima omogućavao mir. Oni su nastojali iskoristiti kaos i unaprijediti svoj utjecaj, šireći se preko sebi bliske zemlje. I to je učinjeno s posebnim fokusom na Bliski istok”, dodala je.

“Za SAD Bliski istok ostaje vitalno važna regija za naše interese i nacionalnu sigurnost. Ured za obranu nastoji održati povoljan balans snaga, uskratiti utočišta teroristima i osigurati kritične trgovinske puteve i slobodu plovidbe”, dodala je Gleason.

Ruski dužnosnici u utorak su ljutito reagirali na planove SAD-a, uključujući zamjenika ministra vanjskih poslova koji je upozorio SAD da je to jednako “vojnoj provokaciji”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je sve strane da se suzdrže.

Prošloga je tjedna došlo do daljnje eskalacije napetosti između SAD-a i Irana jer su Amerikanci optužili Teheran da stoji iza eksplozija koje su pogodile tankere, norveške i japanske, bez ikakvih dokaza o tim tvrdnjama. Iran je odgovorio da je Washington planirao incident kako bi opravdao sankcije i potkopao rad diplomata Islamske Republike.




Ovo nije prvi put da se SAD i Rusija politički sukobljavaju na Bliskom istoku. Posljednjih godina obje su se strane borile u neugodnoj koaliciji protiv Islamske države u Iraku i Siriji. SAD podržavaju promjenu režima u Siriji, dok Rusija podržava sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.