Parlament traži oslobađanje Timošenko, proruske regije ne priznaju mu legitimitet

Autor: Hina/ A. R.

Timošenko je pritvorena 2011. za zloporabu ovlasti povezano s plinskim sporazumom koji je potpisala s Rusijom dok je bila premijerka, nakon suđenja koje je EU ocijenila politički motiviranim.

Zastupnici ukrajinskog parlamenta izglasali su u subotu rezoluciju kojom se traži “hitno” oslobađanje zatočene oporbene čelnice Julije Timošenko, bez potrebe za potpisom predsjednika, ali sve odluke parlamenta dovode u pitanje izaslanici koji sudjeluju na kongresu proruskih regija u Harkivu.

Zastupnici su u petak izglasali amandman na kazneni zakon koji bi omogućio oslobađanje Timošenko ali je on zahtijevao predsjednički potpis.

Kći Julije Timošenko krenula je u subotu prema Harkivu kako bi se susrela sa svojom majkom, a rekla je novinarima da Julija Timošenko još uvijek nije oslobođena.

Ukrajinski je parlament nešto ranije imenovao i novog ministra unutarnjih poslova, suradnika Julije Timošenko. Arsen Avakov izabran je na plenarnoj sjednici s 275 glasova od 324 glasača. Drugi bliski suradnik Julije Timošenko, Oleksander Turčinov ranije je izabran za predsjednika parlamenta.

Međutim, na kongresu proruskih regija u Harkivu, koji je počeo u subotu, sudionici stavljaju pod znak pitanja legitimitet parlamenta.

Parlament je u posljednja 24 sata usvojio seriju odluka kojima se smanjuju predsjednikove ovlasti i utire put formiranju vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenim predsjedničkim izborima.

Mihajlo Dobkin, guverner regije Harkiva kazao je da se kongres ne sprema podijeliti zemlju, već očuvati je.




Međutim, u rezoluciji usvojenoj na skupu kaže se: “Uvjeti pod kojima je parlament donio odluke dovode u sumnju njihov legitimitet i legalitet”.

Dodaje se: “Tijela središnje vlasti su paralizirana. Dok se ponovno ne uspostave ustavni red i poredak… odlučili smo preuzeti odgovornost za očuvanje reda, pravnog poretka, ljudskih prava i sigurnosti ljudi na našim terotorijima.”




Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.