Papina packa cijelom čovječanstvu: ‘Ništa nismo naučili nakon financijske krize!’ | Dnevno.hr
Epa

Papina packa cijelom čovječanstvu: ‘Ništa nismo naučili nakon financijske krize!’

Autor: Hina

Deset godina nakon globalnog financijskog sloma svijet je propustio priliku izgraditi pošteniji ekonomski poredak, kaže se u novom vatikanskom doktrinarnom dokumentu objavljenom u četvrtak

Dokument na latinskom “Oeconomicae et pecuniariae quaestiones” (Ekonomska i financijska pitanja) objavila je Kongregacija za nauk vjere, uz odobrenje pape Franje.

Financijska kriza bila je “prilika da se razvije nova ekonomija, obazrivija prema etičkim načelima, s novom regulacijom financijskih aktivnosti kojima bi se neutralizirale njezine predatorske i spekulativne dimenzije”, kaže se u dokumentu.

Umjesto toga, svijet se vratio “kratkovidnom egoizmu koji zanemaruje raspodjelu bogatstva i eliminaciju nejednakosti, toliko naglašenu u današnje vrijeme”, naglašava se.

Pozivajući na stroža financijska pravila, Vatikan financijsku industriju naziva “mjestom gdje sebičnost i zloupotreba moći imaju potencijala jako naštetiti zajednici” i osuđuje zgrtanje profita samo radi profita, a ne i za opće dobro.

Iako dokument priznaje da “ekonomske aktivnosti dugoročno nisu održive bez slobode inicijative”, dodaje se i kako je “očito da tržišta nisu sposobna upravljati samima sobom” i potrebna im je snažna injekcija morala i etike. .

Papa Franjo glasni je kritičar neobuzdanog kapitalizma zbog čega ga neki njegovi konzervativni protivnici, posebno u Sjedinjenim Državama, nazivaju “komunistom”.

Ovaj vatikanski dokument smatra se službenim naukom Katoličke Crkve i kao takav trebao bi utjecati na ponašanje 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.