Papandreu: Najgore je prošlo, potreban je rad

Autor: hina

Grčki premijeru prvi je put od listopada, otkad se otkrilo da je proračunski deficit dvostruko veći nego što se prikazivalo, izrazio optimizam za državu pred bankrotom.

Najgori dio grčke financijske krize je prošao, ali zemlja mora prekinuti s korupcijom i smanjiti gubitke i rasipanje kako bi iz teškoća izašla ojačana, izjavio je grčki premijer George Papandreu u intervjuu za američki Time Magazin, kako u subotu prenosi Reuters.

Grčka vlada uvela je stroge mjere štednje i kod čelnika drugih država iz euro-zone isposlovala financijsku “zaštitnu mrežu”, ali su troškovi kredita koje uzima i dalje više no dva puta veći nego kad je primjerice zadužuje Njemačka.


Papandreu je prvi puta od listopada, otkad je njegova vlada na čelu Grčke i otkad se otkrilo da je proračunski deficit dvostruko veći nego što se prikazivalo, izjavio da je najgore prošlo, naglašavajući da je Grčka vratila kredibilitet, ali da je pred njom još dosta teškog rada.

Nužne su dubinske promjene

– Grčka je ponovo dobila kredibilitet. Naravno, to su kratkoročne promjene. Moramo se upustiti u dubinske promjene, što smo već počeli raditi – rekao je Papandreu.

Kao jedan od načina da se prekine s politikom usluga i povlastica na bazi prijateljskih veza, Papandreu je predložio i decentralizaciju državne uprave.

– Ako učinimo ono što je nužno – zemlja će izaći iz krize jača i znatno sposobnija, rekao je grčki premijer priznajući da smanjenje plaća i druge mjere štednje teško pogađaju građane, ali da će tako biti i sljedećih nekoliko godina.

Prednost Papandreuove stranke

Prema ispitivanju javnog mišljenja koje je u Grčkoj provela agencija Alko i objavila u subotu, Papandreuova stranka PASOK unatoč nepopularnim mjerama i dalje ima 10 posto prednosti u odnosu na konzervativnu oporbu.
Grčka pokušava smanjiti vanjsko zaduženje države koje je premašilo 300 milijardi eura, što je više od godišnjeg BDP-a koji se procjenjuje na 240 milijardi eura. Samo za servisiranje dugova i pokriće tekućih troškova do kraja svibnja, Grci na međunarodnom financijskom tržištu moraju hitno posuditi 16 milijardi dolara.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.