Foto: Catholic Say

PAPA ZAVAPIO: ‘Ne svaljujte svu krivnju na migrante!’

Autor: Dnevno.hr

Papa Franjo u utorak je osudio nacionalističke vođe koji krive migrante za sve probleme u svojim zemljama i tako doprinose nepovjerenju u društvu, te dobivaju nepoštene političke bodove i jačaju ksenofobne i rasističke politike, javljaju vatikanski mediji.

Papa Franjo, koji redovito staje u obranu migranata, uputio je tu poruku povodom katoličkog Svjetskog dana mira 1. siječnja. Poslana je čelnicima država i vlada i međunarodnih organizacija.

“Politički govori koji svaljuju svu krivicu na migrante i lišavaju siromašne nade su neprihvatljivi”, rekao je Papa, ali nije ponaosob spomenuo nijednu zemlju niti političara.

Današnja vremena su “obilježena klimom nepovjerenja koja je ukorijenjena u strahu od drugih i od stranaca, ili u tjeskobi oko osobne sigurnosti”.

Franjo je kazao da se nepovjerenje također uočava “na političkoj razini, u stajalištima odbacivanja ili oblicima nacionalizama koji dovode u pitanje bratstvo, za kojim naš globalizirani svijet osjeća veliku potrebu”.

Prošli tjedan Papa je pozdravio donošenje tzv. Marakeške deklaracije, Globalnog kompakta potpisanog 10. prosinca koji utvrđuje kako bolje upravljati migrantskim valovima.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.