Wikimedia Commons

Papa odlazi u pastoralni posjet Mjanmaru i Bangladešu

Autor: dnevno.hr/IKA

Papa će se susresti i s vijećem budističkih monaha "Sangha"

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je službeni program Papina apostolskog pohoda azijskim zemljama Mjanmaru i Bangladešu od 26. studenoga do 2. prosinca ove godine. Sveti Otac bi se u nedjelju 26. studenoga u kasnim večernjim satima trebao uputiti prema Mjanmaru, a dolazak aviona u međunarodnu zračnu luku Yangon očekuje se 27. studenoga u popodnevnim satima, izvijestio je Radio Vatikan.

Sljedećeg će dana papa Franjo biti u posjetu glavnom gradu Mjanmara, Nay Pyi Tawu. U predsjedničkoj palači sastat će se s predsjednikom države Htinom Kyawom, a potom i s državnom savjetnicom te ministricom vanjskih poslova Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Sveti Otac potom će se susresti s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i diplomatskog zbora, te će se po njegovu završetku Papa uputiti u Yangon.

Papa Franjo će u srijedu ujutro 29. studenoga slaviti misu u sportskom centru Kyaikkasan Grounds u Yangonu te će se u popodnevnim satima sastati s vrhovnim vijećem budističkih monaha „Sangha”. Tog je dana predviđen i susret s mjanmarskim biskupima u primaćoj dvorani katedrale Svete Marije. Pohod Mjanmaru završit će sutradan ujutro svečanom misom s mladima u spomenutoj katedrali, nakon čega će se Sveti Otac uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci Yangon, odakle će otputovati prema Dhaki.

U glavni grad Bangladeša trebao bi stići u popodnevnim satima istoga dana, a nakon ceremonije službenog dočeka Papa će posjetiti Nacionalni memorijalni centar mučenika u gradu Savaru. Zatim će u memorijalnom muzeju Bangabandhu u Dhaki odati počast ocu domovine i prvom predsjedniku Bangladeša Sheikhu Mujiburu Rahmanu, te će se potom sastati sa sadašnjim predsjednikom Bangladeša Abdulom Hamidom u predsjedničkoj palači. Uslijedit će susret s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom, što je ujedno posljednja postaja toga dana. U petak 1. prosinca Papa će ujutro predvoditi slavlje svećeničkog ređenja. U popodnevnim satima će se u Apostolskoj nuncijaturi sastati s premijerkom Sheikhom Hasinom, dok će se nakon toga susresti s bangladeškim biskupima u domu za starije svećenike. Taj će dan papa Franjo završiti međureligijskim i ekumenskim susretom za mir.

Posljednji dan apostolskog pohoda Papa će započeti privatnim posjetom domu Majke Terezije u četvrti Tejgaon. Nakon toga će se sastati sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i novacima u crkvi Svete Krunice, te će se na kraju susresti s mladima u kolegiju Notre Dame u Dhaki. Papa Franjo će se zatim uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci i otputovati u Rim, kamo bi trebao stići u kasnim večernjim satima; izvještava IKA.

Autor:dnevno.hr/IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.