Screenshot

Papa molio milost za kršćansku manjinu u zemlji koja je u prošlosti ubijala katolike zbog vjere

Autor: Dnevno

Papa Franjo u petak je odao počast tajlandskim katolicima koji su u prošlosti trpjeli ili su ubijani zbog vjere te pozvao današnje Tajlanđane da ne gledaju na kršćanstvo kao na “stranu” religiju.

Bio je to posljednji papin cijeli dan tijekom boravka u Tajlandu, gdje je dominantna kultura blisko povezana s budizmom, premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.

Kasnije u petak papa odlazi u Wat Roman, uglavnom katoličko područje u predgrađu glavnoga grada Bangkoka.

Papa je posjetio moderno svetište izgrađeno u čast Nicholasa Bunkerda Kitbamrunga, tajlandskoga svećenika koji je umro 1944. i vjernici ga smatraju mučenikom. Sin kršćanskih preobraćenika s budizma, uhićen je zbog zvonjave crkvenih zvona za vrijeme razdoblja kojim je dominirala antizapadnjačka vlada sumnjičava prema stranim utjecajima poput francuskih kolonijalnih snaga u susjednim zemljama.

Svećenik je osuđen na 15 godina zatvora i umro je od tuberkuloze u bolnici u kojoj se prema njemu loše postupalo te mu se uskratila potrebna skrb jer je bio katolik.

U razgovoru s katolicima i časnim sestrama okupljenima u crkvi, Franjo je izrazio zahvalnost onima koji su u prošlosti preuzeli na sebe “tiho mučeništvo vjere i svakodnevnu predanost.”

Godine 1940., sedam katolika, među njima tri djevojke, ubila je tajlandska policija u sjeveroistočnoj pokrajini Nakhon Phanom. Papa Ivan Papao kasnije ih je proglasio mučenicima.

Razdoblje za vrijeme Drugoga svjetskog rata i drugi progoni smatraju se zastranjivanjem, a današnji odnosi između budista i katolika općenito su vrlo dobri.

Za vrijeme vladavine tajlandskoga kralja Naraija prije 350 godina, osnovana je papinska misija u Sijamu. Premda misionarima nije uspjelo masovno preobratiti stanovništvo, budistička većina uglavnom ih je tolerirala, posebice kraljevski dvor.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.