FOTO: Screenshot

PAPA FRANJO OBJASNIO DA JE SVIJET ZARAŽEN ‘VIRUSOM INDIVIDUALIZMA’: ‘Zakon ljubavi i zdravlja čovječanstva treba staviti iznad zakona tržišta’

Autor: FENA/J.A.

Papa Franjo se danas osvrnuo na cijepljenje protiv koronavirusa koje je u svijetu pokazalo pravu nejednakost.

Papa je podržao odricanje prava od intelektualnog vlasništva za vakcinu protiv COVID-19, podržavajući prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena koji su odbile neke europske države, uključujući Njemačku, prenosi Reuters.

Papa je držao govor za humanitarni koncert koji ima za cilj da omogući jednak pristup cjepivu gdje je dodao da je svijet zaražen “virusom individualizma”.

Zakon ljubavi iznad zakona tržišta

“Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam, koji sprečava, na primjer, internacionalizam cjepiva”, rekao je u unaprijed snimljenoj video poruci.

“Druga je varijanta kada zakone tržišta ili intelektualnog tržišta ili intelektualnog vlasništva stavimo iznad zakona ljubavi i zdravlja čovječanstva”, dodao je papa, podsjećajući na veliki broj smrtnih slučajeva koje je koronavirus imao u svijetu.

Europljani se ograđuju

Njegovi komentari uslijedili su usred rasprave o tome trebaju li se farmaceutske tvrtke odreći patentne zaštite za cjepiva protiv COVID-19.

Biden je u srijedu podržao takav potez, uvažavajući pozive iz Indije, Južne Afrike i više od 100 drugih zemalja.




Međutim, mnoge su se europske zemlje, predvođene Njemačkom i Francuskom, u petak ogradile od prijedloga, tvrdeći da je ključ za okončanje pandemije COVID-19 brža proizvodnja i distribucija cjepiva.

Autor:FENA/J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.