fbpx
Foto: Guliver / REUTERS/ Remo Casilli

PAPA FRANJO KOMENTIRAO SPEKULACIJE DA SE POVLAČI: Potpuno je otvorio dušu. Požalio se: Slagali su da papa ne osuđuje Putina

Autor: Dnevno.hr

“Hoćemo li još dugo imati papu Franju?” upitala je poglavara Katoličke crkve Bernarda Llorente, glavna urednica argentinske državne novinske agencije Télam.

“Neka to kaže onaj odozgo”, kratko je rekao papa Franjo. Novinari su taj odgovor protumačili kao naznaku da se ne kani odreći svoje dužnosti, piše Jutarnji list.

Intervju koji traje sat i pol bit će emitiran sutra navečer, a tekst je dostupan preko poveznice Entrevista exlusiva al Papa Francisco (telam.com.ar).


U intervjuu Papa govori o raznovrsnim krizama i o tome kako mu se ne sviđa tok povijesti posljednjih godina. Tako je ponovio da u Ukrajini vidimo isto što u Ruandi prije 25 godina, Siriji zadnjih 10.

“Rat je, na žalost, svakodnevna okrutnost”, kaže Papa. “U ratu se ne pleše menuet, nego se ubija. A postoji cijela struktura prodaje oružja koja potiče rat.”

Upitan o skoroj desetgodišnjici pontifikata, Papa spominje reformu Kurije i priznaje da je dijelom nadahnuta iskustvom Latinske Amerike gdje je, kaže, svako zasjedanje kontinentalne biskupske konferencije (CELAM) bilo dijalog s pukom Božjim. Ne kaže, ali daje naslutiti, da je ondje, odakle je, Crkva više otvorena vjernicima laicima, manje usredotočena na svoj kler i episkopat.

Žali se da se u medijima rečenice vade iz konteksta i koriste dezinformirajući. Da su izvadili jednu rečenicu da bi slagali kako “Papa ne osuđuje Putina”.

Podsjeća da je još kao nadbiskup u Buenos Airesu definirao četiri grijeha u komunikaciji: dezinformaciju, klevetu, difamaciju, te sklonost svinjarijama. Komunikaciju papa Franjo smatra “nečim svetim”, “komuniciranje je božansko, pa treba komunicirati na pošten i autentičan način”.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.