Papa Franjo idući mjesec imenuje nove kardinale: Oni će jednog dana birati novoga Papu

Autor: Hina/ A. R.

Među kardinalima izbornicima četiri su talijanska nadbiskupa, jedan Nijemac i jedan Britanac, pet ih je iz latinoameričkih zemalja - Argentine, Čilea, Brazila, Haitija i Nikaragve, jedan iz Kanade, dvojica iz dviju afričkih zemalja - Obale Bjelokosti i Burkine Faso te dvojica iz Azije - Južne Koreje i s Filipina.

Papa Franjo u nedjelju je najavio da će na redovitom konzistoriju 22. veljače imenovati 19 novih kardinala. Među novoimenovanim kardinalima bit će 16 kardinala izbornika, mlađih od 80 godina koji mogu ući u konklavu i jednog dana birati novoga Papu, te trojica kardinala starijih od 80 godina, koji neće biti izbornici.

Među kardinalima izbornicima četiri su talijanska nadbiskupa, jedan Nijemac i jedan Britanac, pet ih je iz latinoameričkih zemalja – Argentine, Čilea, Brazila, Haitija i Nikaragve, jedan iz Kanade, dvojica iz dviju afričkih zemalja – Obale Bjelokosti i Burkine Faso te dvojica iz Azije – Južne Koreje i s Filipina.

19. i 20. veljače papa saziva cijeli kardinalski zbor na izvanredni sastanak iza zatvorenih vrata, na kojemu će biti govora i o reformi kurije koja je u tijeku, a potom će se 21. i 22. veljače održati redoviti konzistorij.

Posljednji redoviti konzistorij na kojemu su imenovani kardinali održan je u studenome 2012. Tom je prilikom papa Benedikt XVI. imenovao šest neeuropskih kardinala.

Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.