Papa beatificirao Johna Newmana i osudio nacizam

Autor: Marko

John Newman, cijenjeni teolog čija su djela imala znatan utjecaj na povijest Crkve u 20. stoljeću, rođen je 1801. i kršten je u Anglikanskoj crkvi. Katolikom je postao u 44. godini, a 1847. u Rimu je zaređen za svećenika.

Papa Benedikt XVI. beatificirao je u nedjelju u Birminghamu najpoznatijeg engleskog obraćenika na katoličanstvo Johna Newmana i u propovijedi rekao da je svijet doživio “sramotu i jezu” koju mu je nanijela njegova domovina Njemačka u Drugom svjetskom ratu.

U propovijedi pred oko 50.000 ljudi, posljednjeg dana četverodnevnog posjeta Velikoj Britaniji, poglavar Katoličke crkve ponajviše je govorio o ratu.

Britanija, naime, u nedjelju obilježava 70. godišnjicu Bitke za Britaniju, zračnih sukoba u kojima su britanski piloti spriječili planiranu Hitlerovu invaziju na tu zemlju.

– Za mene, koji je živio i patio u tim crnim danima nacističkog režima u Njemačkoj, osobito je dirljivo biti ovdje i prisjetiti se tolikih vaših sunarodnjaka koji su žrtvovali svoje živote, hrabro se odupirući snagama te zle ideologije – rekao je Benedikt XVI.

– Sedamdeset godina poslije, sa sramom i jezom prisjećamo se strašnog broja žrtava i uništenja koje sa sobom donosi rat te obnavljamo svoju predanost miru i pomirenju gdje god se pojavi prijetnja sukoba – dodao je papa.

U ranim 1940-im, Joseph Ratzinger kratko je bio članom Hitlerove mladeži kada je članstvo u toj organizaciji bilo obavezno. Tijekom rata bio je raspoređen u protuzračnu obranu u Bavarskoj, a kasnije poslan u Austriju. Nakon povratka u Bavarsku dezertirao je i po završetku Drugog svjetskog rata našao se u američkom zarobljeništvu. Papa je ranije rekao da su njegovi roditelji, kao uvjereni katolici, odbijali nacističku ideologiju.

Središnji dio mise bila je beatifikacija Johna Newmana, cijenjenog teologa čija su djela imala znatan utjecaj na povijest Crkve u 20. stoljeću. Newman je rođen 1801. i kršten je u Anglikanskoj crkvi. Katolikom je postao u 44. godini, a 1847. u Rimu je zaređen za svećenika. Pripadao je Oxfordskom pokretu, organizaciji koja je nastojala zbližiti Anglikansku crkvu s Rimom.




Jedan od ciljeva papina posjeta Britaniji bilo je podsjećanje jedne od najsekularnijih europskih država da pripazi na ono što je nazvao “agresivnim sekulariznom” i “ekstremnim ateizmom”, koji pokušavaju istjerati Boga i vjeru iz javnog života.

Tijekom putovanja izrekao je jadnu od najjačih isprika žrtvama seksualnog zlostavljanja rimokatoličkih svećenika i sastao se s petoro odraslih koji su bili zlostavljani kao djeca.

Najveći prosvjedi koji su Papu pratili na dosadašnjim putovanjima održani su u nedjelju kada je oko 10.000 prosvjednika prošlo središtem Londona noseći transparente protiv njega.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.