Foto: Guliver image/AP Photo/Vadim Ghirda

PAO JE AZOVSTAL! Šojgu slavodobitno Putinu rekao rečenicu koja ledi krv u žilama

Autor: Dnevno.hr

86. je dan ruske invazije na Ukrajinu. UN je izdao upozorenje da svijetu prijeti glad zbog blokade ukrajinskih luka, a Američki Kongres odobrio je do sada najveći paket pomoći Ukrajini, težak 40 milijardi dolara. Velika Britanija uvela je nove sankcije za ruske aviokompanije. Zapovjednik iz Azova objavio je da se još nalazi u Azovstalu i da je “u tijeku operacija”. Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u, SAD ih podržava. Erdogan je ponovio da Turska neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO, a Kadirov da se Rusija u Ukrajini bori protiv NATO-a. Nastavljeno je suđenju ruskom vojniku koji je priznao ubojstvo civila, a još su dva ruska vojnika priznala krivnju za ratne zločine u Ukrajini. Rusija kaže da ima novo lasersko oružje, Ukrajina kaže da je to propaganda.

22:25 Pentagon: Nema dokaza o ruskom laserskom oružju

Pemtagon je objavio da nema nikakvih dokaza da Rusija koristi lasersko oružje u Ukrajini, nakon što su ruske vlasti objavile da novom generacijom moćnih lasera gađaju ukrajinske bespilotne letjelice. “Nemamo nikakvih naznaka o upotrebi laserskog naoružanja u Ukrajini”, rekao je glasnogovornik Pentagona, John Kirby, a prenosi Sky News. Zamjenik ruskog premijera zadužen za vojni razvoj, Juri Borisov, ranije ovog tjedna je rekao da je Moskva razvila novu generaciju laserskog oružja koje može spaliti njihove mete i da se prototip pod nazivom “Zadira” koristi u Ukrajini. Na konferenciji za novinara je objavio da je laser Peresvet već raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1.500 kilometara iznad Zemlje dodavši da već postoje snažniji ruski sustavi od Peresveta, koji mogu spržiti dronove i drugu opremu.

20:20 Kamala Harris s francuskim predsjednikom razgovarala o potpori Ukrajini

Američka potpredsjednica Kamala Harris je u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarala o tome kako podržati Ukrajinu usred ruske invazije.

“Potpredsjednica Kamala Harris danas je razgovarala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Potpredsjednica je ponovila svoju snažnu potporu bliskom savezu između Sjedinjenih Država i Francuske te čestitala predsjedniku na nedavnom ponovnom izboru. Potpredsjednica Harris i predsjednik Macron razgovarali su o svojoj odlučnosti da nastave podržavati narod Ukrajine nakon ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije, kao i o problemima u globalnoj opskrbi hranom koja je pogoršana nakon ruske invazije”, izvijestili su iz ureda potpredsjednice.

21:45 Rusija: Prostor čeličane Azovstalj u potpunosti je oslobođen




Prostor čeličane Azovstalj u potpunosti je oslobođen, priopćilo je rusko ministarstvo u petak. Od 16. svibnja predalo se 2439 nacista pukovnije Azov i ukrajinskih vojnika blokiranih u čeličani. Danas, 20. svibnja, predala se posljednja skupina od 531 borca”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, Zapovjednik pukovnije Azov Denis Prokopenko rekao je ranije u video poruci objavljenoj u petak da su civili i teško ranjeni ukrajinski borci evakuirani iz čeličane Azovstalj u razrušenom gradu Mariupolju. Prokopenko je rekao i da su posljednji ukrajinski borci dobili od Kijeva naredbu da “prekinu s obranom grada”. “Visoko vojno zapovjedništvo dalo je naredbu da se spase životi vojnika našeg garnizona i prekine s obranom grada”, dodao je Prokopenko.

21:20 Šojgu rekao Putinu da je operacija gotova

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je ruskog čelnika Vladimira Putina o završetku operacije i potpunom oslobađanju tvornice Azovstal u Mariupolju od ukrajinskih militanta. O tome je u petak službenu objavu medijima poslao glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov. Prema riječima Konašenkova, posljednja skupina od 531 vojnika predala se u petak.Proruski kanali na Telegramu objavili su i videozapis na kojemu Serhij Volina, zapovjednik ukrajinske mornaričke 36. brigade, navodno priznaje da se njegova postrojba predala.




21:00 Rusija: Zauzeli smo Azovstal, zadnji ukrajinski borci su se predali

Rusija je objavila da je potpuno zauzela teritorij čeličane Azovstal u kojem su se nalazili posljednji ukrajinski branitelji Mariupolja. Teritorij Azovstala potpuno je oslobođen, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane.

20:05 Rusija bi mogla ukinuti dobnu granice za vojnike 

Visoki ruski dužnosnici predložili su novi zakon kojim bi se uklonila dobna granica za ugovorom vezane vojnike, što je još jedan znak da se zemlja suočava s nedostatkom pješaštva za nastavak ofenzive u Ukrajini. Dva člana vladajuće stranke su objavili su da će taj potez omogućiti vojsci da iskoristi vještine starijih stručnjaka. “Za uporabu visoko preciznog oružja, upravljanje oružjem i vojnom opremom potrebni su visokostručni stručnjaci. Iskustvo pokazuje da oni to postaju u dobi od 40-45 godina”, navodi se. Trenutno Rusi u dobi od 18 do 40 godina i stranci od 18 do 30 godina mogu sklopiti prvi ugovor s vojskom. Zastupnici su dodali da će predloženi zakon također olakšati zapošljavanje civilnih medicinara, inženjera i stručnjaka za operacije i komunikacije. Vojni stručnjaci ističu da se Rusija suočava s neodrživim gubicima vojnika i opreme u Ukrajini nakon niza vojnih neuspjeha koji su Moskvu natjerali da smanji svoje ratne ciljeve. Prema zapadnim dužnosnicima, Rusija je u veljači u rat u početku uvela oko 80 posto svojih glavnih kopnenih borbenih snaga – 150.000 ljudi. Britanski vojni obavještajac je prošlog tjedna rekao kako je Rusija u prvih 82 dana rata izgubila trećinu svojih kopnenih snaga.

20.00 Sto tisuća američkih vojnika ostaje u Europi

Brojni američki dužnosnici govore da će SAD vjerojatno još neko vrijeme zadržati 100.000 vojnika stacioniranih u Europi osim ako Rusija ne krene ozbiljno prijetiti Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO-a. CNN prenosi kako bi privremeno moglo doći i do povećanja broja vojnih snaga ako NATO provede više vojnih vježbi u regiji.

18:50 Pogođena zgrada Doma kulture, ozlijeđeno 11 ljudi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je objavio kako je nakon raketiranja grada Lozova u ukrajinskoj regiji Harkiv poginulo 11 osoba.  Na snimkama koje je predsjednik objavio na Facebooku vidi se oblak dima koji se uzdiže iznad zgrade koju je pogodio projektil. U objavi je naveo a je pogođena zgrada Doma kulture te da je ozlijeđeno 11 ljudi, uključujući 11-godišnje dijete.

 

https://www.facebook.com/100007211555008/videos/495305729011981/

18:45 Gazprom: Od subote obustavljamo dostavu plina Finskoj

Izvozna podružnica ruskog plinskog diva Gazproma, Gazprom Export, potvrdila je da će od subote obustaviti prodaju plina za finskog državnog veletrgovca plina, Gasum. Iz Gazprom Exporta su objavili kako su se na taj korak odlučili zato što im finska tvrtka plin isporučen u travnju nije platila prema novim ruskim pravilima koja zahtijevaju plaćanje u rubljama, prenosi Reuters. Dodao je da će braniti svoje interese u arbitražnim postupcima koje je pokrenula finska tvrtka.

18:40 Ranjeni Ukrajinci liječiti će se u Francuskoj

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pokrenulo svoj prvi let medicinske evakuacije iz Poljske za ranjene Ukrajince i djecu oboljelu od raka. Letom je danas evakuirano sedam Ukrajinaca ranjenih u ratu, kao i troje ukrajinske djece oboljele od raka i njihovi njegovatelji, navodi se u priopćenju ministarstva. U priopćenju se navodi kako će se pacijenti u bolnicama diljem zemlje liječiti na trošak Francuske.

17:25 U eksplozijama u Harkivu ozlijeđeno sedam ljudi

Nakon raketiranja grada Lozova u ukrajinskoj regiji Harkiv ozlijeđeno je sedam osoba, navode izvješća, a prenosi Sky News. Na snimkama se jasno vidi oblak dima koji se uzdiže iznad zgrade koju je pogodio projektil.

 

16:20 Šišimarin rekao da će prihvatiti svaku kaznu

Zapovjednik ruskog tenka koji je ranije ovog tjedna priznao krivnju za ubojstvo nenaoružanog ukrajinskog civila, na sudu je rekao da će prihvatiti svaku kaznu. Vadim Šišimarin (21) je na suđenju rekao kako je na dan kada je 62-godišnji Oleksandr Šelipov umro “bio nervozan zbog onoga što se događalo” i da “nije želio ubiti”. Odjeven u sivo-plavu majicu s kapuljačom, spuštene obrijane glave, Šišimarin je dodao: “Iskreno mi je žao. Nisam želio da se to dogodi, nisam htio biti tamo, ali dogodilo se. Želio bih se još jednom ispričati. I prihvatit ću svaku kaznu.”

16:10 Rusija uvela sankcije Bjelorusiji

Iako još nije uvela sankcije Rusiji, Srbija se uskladila sa sankcijama koje je EU u travnju uvela Bjelorusiji zbog situacije u toj državi i umiješanosti Bjelorusije u rusku invaziju, piše portal European Western Balkans. Riječ je o Odluci Savjeta EU 2022/579 donesenoj 8. travnja, dva tjedna nakon ruske invazije na Ukrajinu.  Odlukama Savjeta EU od 8. travnja uvode se sektorske sankcije financijskom i transportnom sustavu Bjelorusije zbog uključenosti te države u rusku agresiju.

15:49 G7: 19.8 milijardi dolara za Ukrajinu.

13:04 Rusija odgovara protumjerama na ulazak Švedske i Finske u NATO

Povećane vojne prijetnje zbog finskog i švedskog pridruživanja NATO-u potaknule su Rusiju na poduzimanje adekvatnih protumjera, obznanio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Kako je otkrio, prenosi novinska agencija Interfax, ruski odgovor biti će stvaranje 12 novih jedinica u zapadnom vojnom okrugu.

13:02 Borci iz Azovstala dobili naredbu o predaji

Nakon što su svi civili iz Azovstala evakuirani, Denis Prokopenko, zapovjednik pukovnije Azov u javnom je obraćanju rekao kako su dobili narebu o prestanku branjenja Mariupolja i da spase živote boraca.

“To je to. Hvala ti na skloništu, Azovstal. Mjesto moje smrti i mog života”, poručio je jedan od posljednjih ukrajinskih boraca u toj čeličani, uz objavu fotografija na društvenim mrežama.

12:10 Napadnuti ukrajinski gradovi na zidu ruskog trgovačkog centra  

U jednom od rijetkih primjera ruskih prosvjeda protiv rata u Ukrajini, BBC je izvjestio kako je Dmitrij Skurihin, vlasnik trgovačkog centra u malom gradu Rusko Visockoje na svojoj zgradu napisao imena ukrajisnkih gradova koje je Rusija napala. Mauripolj, Buča, Herson i Černihiv, neki su od gradova na popisu koje je vlasnik ocijenio širenjem informacija ruskoj javnosti koju vlast obmanjuje oko invazije.

12:03 Odvjetnik brani 21-godišnjeg ruskog vojnika, ročište prebačeno u ponedjeljak 

Prvo suđenje za ratne zločine, 21-godišnjem ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu, odgođeno je do ponedjeljka.

Dok je Šišimarin, priznajući zločin, uz kajanje rekao kako je bio nervozan te nikoga nije želio ubiti, njegov odvjetnik je rekao rekao kako ruski vojnik nije bio svjestan događaja u Ukrajini.

“On i drugi ruski vojnici nisu bili svjesni da će akcije rezultirati masovnom smrću ne samo vojnika već i civila. Bio je u stanju stresa uzrokovanog borbenom situacijom i pritiskom svog zapovjednika. Analiza tih okolnosti dopušta mi da zaključim da Šišimarin nije imao izravnu namjeru za ubojstvo”, rekao je odvjetnik.

11:57 Ruski ministar obrane Šojgu: Predalo se skoro 2000 ukrajinskih vojnika 

Gotovo 2000 ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal, predalo se prema tvrdnjama ruskog ministra obrane, Sergeja Šojgua. U četvrtak su Rusi tvrdili kako se više od polovice vojnika predalo iz ovog posljednjeg uporišta ukrajinskog otpora u Mariupolju.

11:34 Ruski parlament: Starijima od 40 treba omogućiti prijavu u vojsku

Starijima od 40, uključujući i strancima starijima od 30, trebalo bi se omogućiti prijavljivanje u rusku vojsku, prema prijedlogu zakonskih izmjena na web stranicama Donjeg doma ruskog parlamenta.  Reuters navodi kako stranica tvrdi da su za “korištenje visokopreciznog oružja i rad s oružjem i vojnom opremom potrebni visokoprofesionalni stručnjaci”, te da “iskustvo pokazuje da takvi postaju u dobi od 40-45 godina”.

11:32 Ukrajinci uništili most u Luhansku

S ciljem usporavanja ruskog prodora, Ukrajinska nacionalna garda objavila je snimku uništavanja mosta koji povezuje mjesta Severodonjeck i Rubižne u Luhansku. BBC upozorava kako snimka nije neovisno potvrđena.

10:38 Ruski političar: Ukrajinska vojska jedna od najjačih, imaju naš mentalitet 

Neobično objašnjenje sporog napredovanja, kako Rusija to zove, “specijalne vojne operacije”,  ponudio je političar Frants Klintsevič. Ocijenio je kako je ukrajinska vojska jedna od najjačih na svijetu i to, ni manje ni više, nego zbog toga što imaju ruski mentalitet.

“Ne želim nikoga uvrijediti, ali ruska specijalna vojna operacija odvija se prilično teško. Ukrajinska vojska jedna je od najjačih i najbolje opremljenih vojski. Kao da se borimo protiv ruskih vojnika i časnika”, rekao je Klintsevič.
9:45 Podoljak: Teški i krhi razgovori o evakuacijama iz Azovstala

Vrlo teškim i krhkim, ocijenio je razgovore o evakuacijama posljednjih ukrajinskih boraca iz Azovstala Zelenskijev pomoćnik Podoljak te ustvrdio kako bi se Ukrajnci trebali suzdržati od njihovog komentiranja dok ne završe. BBC je također izvijestio o jakim naporima za izvlačenjem posljednjih ukrajinskih snaga koje su tamo.

9:40 Eksplozije u žitomarskoj oblasti

Dvije eksplozije u Žitomoriskoj oblasti, u gradu Malinu, potvrdio je načelnik područne vojne uprave Korosten, Jurij Tarasiuk: Prema trenutnim izvješćima nema žrtava.   .
9:36 Zaharova: Švedska britanska marioneta kojoj SAD diktira poteze

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, putem Telegrama je ustvrdila kako je u Švedskoj mala podrška ulaska u NATO. Pitala se zašto nema referenduma o promjeni politike te potom zaključila kako je to zato što je Švedska marioneta Ujedinjenog kraljevstva, uz američko diktiranje njenih poteza.

“Švedska još nije pristupila NATO-u, ali Amerikanci već diktiraju švedskim vlastima što će reći svom narodu. A ovo je samo demonstracija onoga što im se sprema. Više od 200 godina neutralnosti, koja je jamčila sigurnost i prosperitet kraljevstva, sada je povijest”, zaključila je Zaharova.

9:30 BBC javlja kako se ulažu jaki napori da se iz čeličane izvuku posljednji ukrajinski branitelji za koje se vjeruje da se još uvijek nalaze unutra.

Pomoćnik Zelenskog Podoljak kaže da se o evakuaciji vode vrlo teški, vrlo krhki razgovori – i da bi se Ukrajinci trebali suzdržati od komentiranja dok operacija ne završi.

Novi vojni obavještajni podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva sugeriraju da se čak 1700 boraca iz čeličane predalo te je odvezeno u područja pod ruskom kontrolom.

Jučer je zamjenik zapovjednika bojne Azov kratkom snimkom potvrdio da su on i drugi vojnici još uvijek u Azovstalu.

8:55 U bombaridanjima Luhanska poginulo 12 ljudi  

Ukrajnski vojni dužnosnici, javili su  kako ruska vojska proteklog dana nije ostvarila nikakav napredak na bojišnici u Luhansku i Donjecku, ali su bombardiranjima u Luhansku Rusi uništili 60 objekata. Načelnik Luhanske vojne uprave Sergij Hajdaj, navodi kako je 12 ljudi ubijeno u gradu Severodonjecku, a brojne kuće su uništene. Ipak, Hajdaj napominje kako je napad na grad bio neuspješan te su se Rusi povukli zbog velikih gubitaka u svome ljudstvu.

Načelnik gradske vojne uprave u Severodonjecku, Oleksandr Striuk, objasnio je kako 15 000 civila tog grada trenutno živi u skloništima i podrumima, a uz 70% uništenih građevina, grad već tjedan dana nema struje, interneta ni komunikacija.

8:49 New York Times: Nove snimke iz Buče dokazuju ubijanje osam ukrajnskih zarobljenika

Nove videosnimke, koje je predstavio New York Times, prikazuju, tvrdi američki medij, kako je ruska vojska ubila najmanje osam ukrajinskih zarobljenika u Buči 4. ožujka.

Dok je službena Moskva više puta demantirala tvrdnje o ratnim zločinima u gradu nedaleko od Kijeva, odbili su za New York Times komentirati ove nove oznake, kako ministarstvo obrane, tako i vanjskih poslova.

7:48 Proruski guverner Hersona najavljuje pripojenje Rusiji

Postavši ga na vlast Hersonske regije nakon osvajanja postignutih na jugu zemlje, proruski guverner Volodimir Saldo na Telegramu je najavio kako će regija uskoro postati dio Ruske federacije na svome Telegramu.

Zamjenik guvernera, Kirill Stremousov, dddao je kako će građani Hersona u narednim tjednima moći podnijeti zahtjeva za rusko državljanstvo, samo da se “situacija stabilizira”.

Dok je glasnigovornik Kremlja, Dmitrij Peskov rekao kako će sudbine okupiranih regija ovisiti o volji tamošnjeg stanovništva, Ukrajina je već ranije upozoravala kako će Rusi anektirati okupirane teritorije ove istočnoeuropske države.

7:42 Amerika poslala Ukrajini moćnu artiljeriju

Amerika je Ukrajini poklonila haubice M777 koje je glavni zapovjednik oružanih snaga, general Valerij Zalužni, ocijenio učinkovitim i visokopreciznim.

Vjeruje se kako će se ovim oružjem smanjiti ruska nadmoć u topništvu.

SAD je do sada Ukrajini poslao više naoružanja nego sve druge države zajedno.

7:01 Moskva ljuta na Sloveniju

Slovenskom diplomatu u Moskvi jučer je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije uručilo notu u kojoj traži da smanje broj diplomatskog osoblja u Moskvi.

“Kao odgovor na neprijateljske korake koje je Ljubljana poduzela ranije, smanjenje osoblja ruske diplomatske misije, slovenskom je diplomatu dostavljena nota u kojoj se traži da se smanji broj diplomatskog osoblja slovenskog veleposlanstva u Moskvi na četiri osobe u roku od 10 dana”, navode iz Ministarstva, prenosi ruski TASS.

Ministarstvo je također napomenulo da su slovenskom diplomatu iznijeli nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, neutemeljenih pokušaja slovenskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini te zbog vojne pomoći koju je Slovenija pružila neonacističkom režimu u Kijevu. Slovenske vlasti donijele su 5. travnja odluku o izjednačavanju broja zaposlenika ruskog diplomatskog veleposlanstva s brojem zaposlenika slovenskog veleposlanstva u Moskvi, dodaje TASS.

6:50 Zelenski: To će se kvalificirati kao genocid

U noćnom obraćanju Zelenski je rekao kako su Rusi gađali selo Desna u regiji Černihiv sjeverno od Kijeva, i mnogi su pritom poginuli.

“Stalni su udari i na mjesta oko Odese, na gradove središnje Ukrajine, Donbas je potpuno uništen – sve to nema i ne može imati nikakvo vojno objašnjenje kako tvrdi Rusija. Ovo je namjeran i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca. To je ono što će kvalificirati genocid nad ukrajinskim narodom i zbog čega će okupatori definitivno biti privedeni pravdi”, rekao je.

5:11 Tisuće ljudi zaglavile na ruskom punktu

Više od tisuću automobila u kojima su bili Ukrajinci spriječeno je prijeći na teritorij koji drže Ukrajinci u Zaporižju, priopćila je tamošnja regionalna vojna uprava.

Uprava je u petak priopćila da su automobili puni ljudi koji su pokušavali evakuirati zaglavljeni na ruskom kontrolnom punktu u gradu Vasilivka, stoji u objavi na Telegramu i dodaje da se u automobilima nalaze žene i djeca, a da većina njih nema više novca za hranu i vodu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.