Wikimedia Commons

PAD SVJETSKIH BURZA: Na burzama panična prodaja zbog Trumpa!

Autor: T. P.

Meksička valuta pesos pala je na najnižu razinu u zadnjih osam godina.

Nakon što su prvi rani rezultati američkih izbora pokazali prednost Donalda Trumpa, svjetske su burze drastično pale u noći s utorka na srijedu, javlja Washington Post.

Indeks Dow Jones u terminskoj je trgovini u jednom trenutku pao više od 750 bodova, Standard & Poor’s 500 je potonuo za 63 boda, a Nasdaq je pao za više od 100 bodova.

Procijenjena buduća vrijednost burze pala je za maksimum od 5 % i prema S&P-u i prema Dow Jonesu. Za današnje trgovanje stručnjaci predviđaju još jači pad od onoga u studenom 2008. kada je počela financijska kriza.

Japanski Nikkei pao za 800 bodova, tj. za 5,39 posto, a Hang seng u Hong Kongu pao je za 750 bodova, što je oko 3,3 posto. Meksička valuta pesos pala je na najnižu razinu u zadnjih osam godina.

Naime, u Donald Trump svojom je kampanjom slao jasnu antiglobalizacijsku poruku koja se protivi trgovinskim sporazumima te je obećao da će prema Meksiku napraviti zid kako ilegalni imigranti ne bi mogli ulaziti u državu.

“Ovo je ludnica. Istraživači javnog mnijenja trebali bi uzeti kolektivni godišnji, zapravo svima do jednoga bi trebali dati otkaz. Burze za ovo nisu bile pripremljene”, rekao je burzovni analitičar tvrtke IG Markets Chris Weston, piše Washington Post.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.