Foto: AP Photo/Sergei Grits/Guliver/Ilustracija

OVO SVIJETU TJERA STRAH U KOSTI: Danas hitan sastanak UN-a zbog bombardiranja u blizini najveće nuklearke u Europi

Autor: M.P.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak kasnije danas kako bi se pozabavilo krizom u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, rekli su diplomatski izvori za agenciju France-Presse.

Sastanak je zakazan za 11. kolovoza u skladu s priopćenjem koje je izdala UN-ova organizacija za nadzor nuklearne sigurnosti.

Diplomatski izvor u sjedištu UN-a u New Yorku rekao je agenciji France-Presse da će se 15 zemalja članica Vijeća okupiti na zahtjev Rusije, jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – uz Britaniju, Kinu, Francusku i Sjedinjene Države – koji imaju pravo veta na rezolucije UN-a.

Najmanje 14 ljudi ubijeno je nakon granatiranja na jugoistoku Ukrajine u blizini elektrane Zaporožje, najveće u Europi. Grupa G7 industrijski najrazvijenijih zemalja upozorila je da nastavak okupacije elektrane od strane Moskve “ugrožava regiju” i pozvala na vraćanje elektrane pod kontrolu Ukrajine.

Napori da se spriječi opasnost od nuklearne katastrofe

UN-ov nadzornik za nuklearnu sigurnost i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navode u priopćenju da će njezin glavni direktor Rafael Grossi izvijestiti Vijeće sigurnosti “o nuklearnoj sigurnosti i sigurnosnoj situaciji” u postrojenju, kao i svojim “naporima da dogovori dovede stručnu misiju IAEA-e na lokaciju što je prije moguće”.

“Pozdravljam ovu priliku da informiram Vijeće. Od vitalne je važnosti da IAEA bude prisutna u postrojenju kako bi se smanjila opasnost od moguće nuklearne katastrofe”, rekao je Grossi.

“Pozdravljam ovu priliku da obavijestim Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o iznimno ozbiljnoj situaciji s kojom se suočava jedna od najvećih nuklearnih elektrana na svijetu, koja se sada nalazi usred aktivne ratne zone. Nesreća u ovoj elektrani mogla bi ugroziti javno zdravlje i okoliš kako u Ukrajini i susjednim zemljama. Od vitalne je važnosti da IAEA bude prisutna u postrojenju kako bi se smanjila opasnost od moguće nuklearne katastrofe”, dodaje.




Grossi je situaciju u kompleksu nazvao “ekstremno ozbiljnom”, prenosi Guardian.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.