Screenshot

OVO JE POČETAK? ISIS nije nestao: ‘Gdje god da se skrivaju, napadima će pokušati potpaliti vjerski animozitet!’

Autor: Dnevno

Krvavi Uskrs u Šri Lanki izgleda da je bio samo početak. Naime, gdje god da se preostali vođe ISIS-a skrivaju, a vjerojatno u pustinjama zapadnog Iraka, oni će nastojati, terorističkim napadima potpaliti vjerski animozitet. U jednominutoj snimci osam muškaraca položili su ruke na skup i zakleli se na odanost “emiru vjernika” i “kalifatu muslimana”, prenosi portal Net.hr. Oni su najvjerojatnije izveli niz krvavih napada na Šri Lanki prošloga tjedna u kojima je ubijeno više od 250 ljudi. Prizor je to koji govori kako ISIS nakon poraza na bojištu u Siriji i Iraku nije nestao kao globalna prijetnja, piše CNN.

U nekoliko dana nakon napada na Šri Lanki, ISIS-ova internetska publikacija al Nabaa objavila je “podizanje zastave kalifata u novim arenama” najavljujući dane koji će donijeti razočaranje i patnju neprijateljima Alaha. Video je objavila novinska agencija povezana s ISIS-om.

Još se ne zna mnogo o tome tko stoji iza terorističkih napada na Šri Lanki, stručnjaci za borbu protiv terorizma jedinsteni su u stavu da male islamističke skupine na tom otoku nisu mogle izvesti tako složeni napad bez pomoći izvana. Onih osam muškaraca sa slike koju je objavio ISIS navodno su bili napadači sa Šri Lanke snimljeni u trenutku kada su prisegnuli na vjernost toj terorističkoj skupini.

Moguć bijeg glavešina?

CNN-ov dopisnik s ratišta u Siriji, Ben Wedeman, koji je izvještavao o borbama za zadnje uporište ISIS-a u Baghouzu, smatra da je bilo mogućnosti za bijeg glavešina ISIS-a dok su se vodile borbe za to mjesto. Po njegovom mišljenju, mnogi će i dalje ostati “pod zemljom” dobro skriveni u Iraku i Siriji čekajući priliku za napade.

Aimen Dean, koji je bio pripdnik Al Qaide prije nego što je postao suradnik britanske obavještajne službe, za CNN je iznio procjenu da se na području Sirije i Iraka i dalje nalazi čak 5.000 boraca ISIS-a.

“Ne znamo koliko ih je poginulo, ali procjenjujemo da ih je najmanje 50 posto preživjelo. Osobno smatram da je taj postotak i veći” , kaže Edmund Fitton-Brown, UN-ov kordinator za nadzor ISIS-ovih djelovanja.




“Indonezija, Malezija, Egipat, Saudijska Arabija i Jordan zemlje su u kojima će povratnici iz redova ISIS-a predstavljati značajnu prijetnju”, kaže Aimen Dean.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.