fbpx
Foto: Guliver image

‘OVO JE PITANJE ŽIVOTA I SMRTI!’ Iz sjedišta UN-a poslano upozorenje: ‘Potrebna nam je sva politička volja, to je moralni imperativ’

Autor: L.B.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u svom je obraćanju pozvao svijet da djeluje u prigodi sljedećeg klimatskog summita (COP27) kako bi se spriječile klimatske katastrofe i spasila ljudska vrsta.

“Ovo je pitanje života i smrti za nas, za našu sigurnost danas i za naš opstanak sutra”, rekao je Guterres u sjedištu UN-a u New Yorku, povodom otvaranja pripremnog sastanka godišnje klimatske konferencije (COP27) koja se održava u studenom u Egiptu.

Podsjetio je i da su ovog ljeta “klimatski utjecaji diljem svijeta golemi”.


‘To je moralni imperativ’

“Trećina Pakistana je bila poplavljena. Ljeto u Europi bilo je najtoplije u 500 godina. Filipini su bili pogođeni. Cijela Kuba je u mraku. A ovdje u SAD-u uragan Ian je brutalno podsjetio da nijedna zemlja, nijedna ekonomija nije pošteđena klimatske krize”, kazao je šef UN-a.

A svako “nepoduzimanje mjera u vezi s gubitkom i razaranjem” uzrokovanim klimatskim katastrofama “dovest će do daljnjeg gubitka povjerenja i klimatske štete”, upozorio je, pozivajući COP27 na “akciju”.

“To je moralni imperativ”, zaključio je Guterres.

U Egipat dolazi 90-ak šefova država

Tijekom dva dana pripremni sastanak u Kinshasi okuplja ministre okoliša i stručnjake iz šezdesetak zemalja. Visoki dužnosnik Egipta, gdje će se u studenom održati klimatska konferencija COP27, rekao je u ponedjeljak da je dolazak potvrdilo devedesetak šefova država.

“Primili smo velik broj potvrda iz cijelog svijeta, mislim da je posljednji broj bio oko 90 šefova država, ali brojke i dalje pristižu”, rekao je Wael Aboulmagd, posebni predstavnik predsjedavajućeg COP27, ne spominjući konkretne zemlje.

Egipat od Britanije preuzima predsjedanje UN-ovim pregovorima o klimi, a bit će domaćin pregovora od 6. do 18. studenog u ljetovalištu Šarm el-Šeik na Crvenom moru.
‘Potrebna nam je sva politička volja’

“Čvrsto vjerujemo da nam je potrebna sva politička volja, zamah i smjernice koje dolaze od šefova država kako bismo pogurali proces naprijed”, rekao je Aboulmagd.

Egipat radi na tome da se uključi kompenzacija klimatski ranjivim zemljama koje već pate od vremenskih ekstrema povezanih s klimom na službeni dnevni red summita. Na prošlogodišnjem COP26 u Glasgowu Sjedinjene Države i Europska unija odbacili su pozive za osnivanje fonda za kompenzaciju takvih gubitaka.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.