Foto: Guliver

Ovo je možda najbizarnija stranka u Europi: Šef im je rocker-liječnik, a glavna mantra pivo

Autor: M.D.

Dok su se pojedine liste formirale i raspadale prije parlamentarnih izbora, nakon njih se još uvijek slažu kombinacije za formiranje Vlade. Ranijih godina na listama su bile živopisne stranke poput Živog zida, ali ovi izbori su prošli u nešto uobičajenijem okružju.

No, to se ne može reći za skorašnje parlamentarne izbore koji će se održati u Austriji. Naime, ondje se Pivska stranka planira kandidirati unatič nedostatnom budžetu za izborne aktivnosti. Njihova namjera temelji se na sve većoj podršci javnosti i stavu da je čaša uvijek polupuna, a ne poluprazna.

Liječnik i rock glazbenik Dominik Wlazny osnovao je stranku 2015. godine iz šale. No, stvari su postale ozbiljne jer postoji mogućnost da će oduzeti dio glasova strankama, naročito na ljevici. U ovom trenutku istraživanja javnog mnijenja ionako daju jasnu podršku desnici.

Foto: Guliver

Ključna podrška

“Da, Pivska stranka kandidirat će se na nadolazećim parlamentarnim izborima. Potpora koju smo dobili golema je. To nas motivira da idemo dalje”, rekao je ranije 37-godišnji Wlazny, priznavši sad za Kronen Zeitung da je ipak daleko od tih ambicija. Naime, kandidatura ovisi o tome hoće li stranka prikupiti dovoljno novca. Trenutno su na više od pola potrebnog iznosa, a očekuju daljnju podršku. Wlazny planira popuniti proračun povećanjem članstva s 1300 na 20.000 aktivnih članova.

Treba reći kako Pivska stranka nije bez šansi. Iako su sudjelovali na prethodnim parlamentarnim izborima, 2019. godine, dobili su samo 0,1 posto glasova. No, tri godine kasnije Wlazny je na predsjedničkim izborima bio treća opcija austrijskih birača koji su mu dali 8,3 posto potpore. Nedavna istraživanja javnog mnijenja daju im podršku između pet i sedam posto birača. Za ulazak u parlament trebaju skupiti četiri posto glasova. Izbori bi se trebali održati do listopada.

Raniji programi Pivske stranke su se zalagali za rješavanje podjednako ozbiljnih i neozbiljnih pitanja, od poboljšanja sustava javnog zdravstva do postavljanja fontana s pivom u Beču. No, Wlazny je odlučio otkloniti svaki dojam neozbiljnosti. Iako je ranije djelovao kao opušten i subverzivan tip, njegovi scenski nastupi su strogo kontrolirani, a medijima pitanja nisu dopuštena.

Pogledajte što se jede i pije u izbornim stožerima: Jedna stranka naplaćuje hranu i pićeAutor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.