Flickr

OVO JE KRAJ THERESE MAY? Pokrenuto glasanje o nepovjerenju

Autor: Hina

Zastupnici Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May pokrenuli su u srijedu ujutro postupak glasanja o povjerenju njezinoj vladi dok se izlazak Velike Britanije iz Europske unije pretvara u kaos.

S manje od četiri mjeseca do trenutka kad bi Velika Britanija 29. ožujka trebala istupiti iz Europske unije, peta ekonomija u svijetu klizi prema krizi, otvarajući mogućnost nesređenog izlaska iz EU bez sporazuma ili poništenje brexita putem referenduma.

Graham Brady, predsjedajući tzv. odbora 1922 Konzervativne stranke, rekao je da više od 15 posto konzervativnih zastupnika spremno tražiti glasovanje o povjerenju May.

“Dosegnut je prag od 15 posto stranačkih parlamentaraca koji traži glasanje o povjerenju čelnici Konzervativne stranke”, rekao je Brady.

Glasanje će se održati između 18 i 20 sati u srijedu u Donjem domu, rekao je. “Prebrojavanje će početi odmah po glasovanju, a nakon toga bit će objavljeno priopćenje”, rekao je Brady.

Brexit je najvažnija britanska politička i ekonomska odluka nakon Drugoga svjetskog rata za koju se proeuropljani boje da će podijeliti Zapad koji se hvata ukoštac s predsjedništvom Donalda Trumpa i sve većim prijetnjama Rusiji iz Kine.

Konačni ishod odredit će britansku 2,8 bilijuna vrijednu ekonomiju, imati dalekosežne posljedice na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i odrediti hoće li London moći zadržati svoje mjesto kao jedno od dva vodeća svjetska financijska centra.




May bi mogla biti smijenjena ako 158 od njezinih 315 zastupnika glasa protiv nje.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.