Ovo je 120 metara ogromno atomsko ‘čudovište’ kojim Putin želi zastrašiti svijet

Autor: Marko

Teška je 13,800 tona, a može se kretati brzinom od 56 km/h.

Ruska mornarica dobila je novo pojačanje – podmornicu K-560 Severodvinsk, najnapredniju nuklearnu podmornicu u ruskoj povijesti.

Severodvinsk je vodeća podmornica u klasi Yasen, koja će postati okosnicom ruskih podmorničkih snaga. S izradom se započelo 1993. godine, ali nedostatak financija uzrokovao je dugu odgodu finaliziranja projekta. K-560 je završen 2010. godine, a od 2011. je bio testiran. Novi ponos ruske mornarice bit će smješten u bazi ruske Sjeverne flote do kraja ove godine. Rusi podmornicu žele zadržati u službi idućih 30 godina.

Podmornica Vepr klase Akula, prethodnica modernih Yasen podmornica (Foto: Kurganov Il’ja Sergeevič)

Podmornice klase Yasen su nasljednice starijih ruskih navalnih podmornica poput klase Akula. Kako piše Russia Today, jedna od najzanimljivijih značajki dizajna podmornice je veliki sonar u obliku sfere, koji zauzima cijeli prednji dio podmornice. Torpeda su kalibra 533 mm, a podmornica ih može ispaljivati iz svojih osam lansirnih sustava. Dugačka je 120 metara, teška 13,800 tona, a može se kretati brzinom od 56 km/h.

Rusija trenutno gradi još dvije podmornice klase Yasen, treća će se početi graditi idući mjesec, a za 2015. je predviđena izgradnja još tri.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.