profimedia

OVDJE JE I ELVIS PRESLEY ODSLUŽIO VOJNI ROK: Stanovnici se oslanjaju na Bidena!’Bez američke vojske Grafenwoehr je ništa!’

Autor: Maja Štefanac

Bavarski Grafenwoehr, gradić na rubu najvažnije američke baze u Europi u kojoj živi 40 000 vojnika i njihovih obitelji suočio se sa šokantnom Trumpovom najavom.

Naime, rekao je kako će povući američke vojnike iz Njemačke, ali nigdje više nego u bavarskom Grafenwoehru.  Tamošnji stanovnici duboko se nadaju da će se odluka promijeniti dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću. Za ovu malu zajednicu koja e još naziva i “malom Amerikom”, od vitalne je važnosti obitavanje vojnika.

“Bez američke vojske Grafenwoehr je ništa”, kaže Piri Bradshaw, čiji roditelji vode irski pub u centru. Ustanove poput te srce su i duša Grafenwoehra čije tradicionalne brijačnice stoje tik uz salone za tetoviranje. O prometu kafića i restorana zahvaljujući američkoj vojsci da se i ne govori.

“Zamislite, mi imamo sedam supermarketa na 6.500 stanovnika”, naglašava Bradshaw. Ali netko mora hraniti 40 000 vojnika i njihovih obitelji koji žive u bazi i oko nje.

Ekonomske posljedice

Nakon rata, Amerikanci su osnovali trajnu bazu pokraj Grafenwoehr, ali je ukupna američka vojna nazočnost u Njemačkoj pala s 200 tisuća vojnika 90-ih godina prošlog stoljeća na 34.500 danas. Trump ih je iz Njemačke odlučio povući još 12.000, uključujući otprilike 5000 iz Grafenwoehra. Čak bi malo smanjenje broja vojnika imalo ozbiljne ekonomske posljedice za grad, tvrdi gradonačelnik Edgar Knobloch.Baza osigurava 3000 civilnih radnih mjesta u regiji“, rekao je.

“Naši problemi nisu gotovi, ali uvjeren sam da će konačna odluka biti povoljna”, dodaje. Knobloch također vjeruje da je ostanak i u američkom interesu jer su Amerikanci mnogo uložili u nedavnu modernizaciju baze. Vojnici koji se ondje obučavaju šalju se u misije u Irak i Afganistan, a i vojske NATO zemalja u bazi redovito vježbaju.




I Presleyje bio ovdje

“Tri generacije američkih vojnika slijedile su jedna drugu ovdje, ponekad su sinovi dolazili poslije očeva”, kaže Ploessner. Među njima je bio i kralj osobno, Elvis Presley, koji je najveći dio svog vojnog roka proveo u Njemačkoj. Za vrijeme boravka u Grafenwoehru Elvis je odsvirao privatan koncert u baru, jedini u Europi u cijeloj karijeri. Gradski muzej je s ljubavlju rekreirao tu scenu s originalnim klavirom i plastičnim Elvisom. 

“Američki Dan neovisnosti slavimo kao i Maibaum”, kaže Ploessner, osvrčući se na popularni svibanjski festival u Bavarskoj.




“Ljudi se ovdje stvarno razumiju”, dodaje Knobloch i napominje kako se neki vojnici nakon službe vraćaju živjeti u okolini.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.