screenshoot/yt

Otkriven izvor koronavirusa? Sve više se sumnja na juhu od ovih sisavaca!

Autor: Dnevno

Prema najnovijih vijestima, izvor virusa koji je uzdrmao cijelu Kinu i izazvao paniku diljem svijeta, možda su kineski krait i kineska kobra, kao i juha od šišmiša.

Kineski krait izrazito je otrovna vrsta zmije koja se nalazi u većem dijelu središnje i južne Kine i jugoistočne Azije, piše CNN.

Nakon detaljnije analize prihvaćeno je da bi novi koronavirus ipak mogao potjecati od zmija. One u divljini često love šišmiše, a dokazano je da su se zmije iz porodice otrovnih guževa prodavale na tržnici koja je izvorište zaraze u Wuhanu pa se tako razvila teorija da je 2019-nCoV prešao sa šišmiša na zmije, a onda na čovjeka.

Ipak, nije jasno kako se virus mogao prilagoditi i toplokrvnoj i hladnokrvnoj životinji. Da bi se teorija potvrdila, treba obaviti temeljite analize i životinja koje se prodaju na tržnici te zmija i šišmiša iz divljine.

– Za sada se zna da je put prijenosa kapljični jer riječ je o bolesti dišnog sustava, ali ne možemo isključiti ni sve druge puteve prijenosa, ni spolni ni prijenos krvlju – govori dr. Kaić i dodaje da je iz porodice koronavirusa i SARS, a slučajevi zaraze SARS-om javljaju se sporadično na Bliskom istoku, te MERS koji je jednostavno nestao nekoliko mjeseci nakon što se proširio.

Što će biti s ovim koronavirusom, nemoguće je prognozirati, zaključuje dr. Kaić, prenosi Večernji.

Slučajevi zaraženih prijavljeni su i u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, u Tajlandu, SAD-u, a Kina je danas pojačala mjere suzbijanja širenja koronavirusa, od kojega je do sada umrlo 25 ljudi, a 800 ih je zaraženo.




Javni je prijevoz obustavljen u deset gradova, zatvoreni su hramovi i hitno se oprema nova bolnica za liječenje zaraženih.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.