fbpx
Screenshot

Otkrivamo pozadinu stvaranja panike u Srbiji: Evo što stvarno planiraju Gotovina i Limaj!

Autor: Marin Vlahović

Ni dalje se ne stišavaju reakcije na susret umirovljenog generala HV-a Ante Gotovine i zamjenika premijera Kosova Fatmira Limaja. Priču Informera prenijeli su gotovo svi srpski mediji pa je stotinu puta ponovljena laž odjednom postala općeprihvaćena istina.

Srpski mediji digli paniku u cijelom “regionu”

Zanimljivo, ovu su vijest nekritički objavili i neki strani mediji, a na stranici YouTube već se nalaze i propagandni video prilozi koji promoviraju ovu novu teoriju zavjere protiv Srba. “News time” objavio je video koji se monstruoznim optužbama referira na ulogu generala Gotovine u oslobodilačkoj akciji “Oluja”. Ponovno ga prozivaju za genocid i etničko čišćenje. S druge strane, “Puls Balkana” na ovu je temu odmah snimio emisiju s gostima koji su iznijeli čitav niz teorija o ovom susretu. Vijest su bez ikakvih ograda prenijeli i neki portali u Bosni i Hercegovini, poput “Slobodne Bosne”. Izgleda da postoji jasna politička namjera Srbije za maksimalno političko iskorištavanje ovog nimalo tajnog i nadasve privatnog susreta.


Ali tko je Fatmir Limaj i zbog čega bi eventualna suradnja njega i generala Gotovine mogla ugroziti Srbe na sjeveru Kosova? Limaj je bivši zapovjednik OVK-a kojemu je nadimak tijekom rata na Kosovu bio “Çeliku”, što znači “čelik”. Taj je nadimak simbolizirao Limajevu vojničku čvrstoću i odlučnost.

Spojio ih Haški sud

Ono što povezuje Gotovinu i Limaja jest Haški sud. Limaj je uhićen 18. veljače 2003. u Sloveniji. Dvije i pol godine kasnije, 7. prosinca 2005., na Kanarskim otocima uhićen je i general Gotovina. Istog mjeseca kada je uhićen Gotovina, Limaj je oslobođen prvostupanjskom presudom, a tu je odluku nakon žalbe tužiteljstva potvrdio i Žalbeni sud Haškog tužiteljstva. Gotovina je u haški pritvor stigao 9. prosinca 2005., a Limaj je prvostupanjskom presudom oslobođen 30. prosinca 2005.

U tih dvadesetak dana na slobodi ljudi teško mogu postati pravi prijatelji, ali u pritvorskim uvjetima i tadašnjim okolnostima, Limaj i Gotovina, našli su mnogo toga zajedničkog. U tom kontekstu treba shvatiti i izjavu Fatmira Limaja o njihovu susretu. Podsjetimo, Limaj je na društvenoj mreži Facebook napisao sljedeće: “S Gotovinom sam se prisjetio teških vremena kroz koje su prošle naše zemlje, ali i mi kao pojedinci. Uživali smo i u uspjesima i postignućima naših zemalja, ali i nas kao pojedinaca…”

Kakvom vojskom raspolaže Kosovo?

Kosovo zasad nema službenu vojsku nego “Sigurnosne snage” koje su uglavnom opremljene pješačkim naoružanjem. Imaju i pet stotina oklopnih vozila turske proizvodnje “Otokar Cobra”. Ova oklopna vozila korištena su u Rusko-gruzijskom ratu 2008., ali i u Afganistanu i Iraku. Cobra ima višenamjensku platformu koja može poslužiti kao transporter, ali i protuoklopno vozilo. Osnovno naoružanje Cobre jest mitraljez 12,7 mm, ali se na ovo vozilo može lako postaviti i top od 20 mm, kao i protuoklopne rakete “Tow” ili “Spike”.
Sigurnosne snage Kosova broje 4500 aktivnih pripadnika i oko 2000 u rezervnom sastavu. Vojni proračun Kosova iznosi oko 60 milijuna eura. Istodobno, vojni proračun Vojske Srbije raspolaže sa 704,3 milijuna dolara! Stalno je brojno stanje oko 50.000 vojnika. Ne treba biti vojni analitičar kako bi se zaključilo da Sigurnosne snage Kosova, pa i buduća vojska, ne posjeduju vojnu moć za izravan sukob s Vojskom Srbije.

Srbija bi vjerojatno intervenirala kada bi Sigurnosne snage Kosova krenule u akciju na sjeveru ove zemlje.

Eskalacija sukoba najviše odgovora Vučiću
Kosovu trenutačno odgovara status quo jer i dalje čekaju rezultate svojih diplomatskih akcija. Pokušavaju ući u UNESCO i druge međunarodne organizacije te dobiti legitimitet stvarne države. Srbija im dosta uspješno sabotira ove pokušaje, no vrijeme radi za Kosovo. Vlast u Srbiji zapravo hvata panika zbog neminovnog završetka procesa pretvaranja Kosova u punopravni međunarodni subjekt.

Eskalacija sukoba više odgovora Srbiji, odnosno Aleksandru Vučiću, nego Kosovu i njegovim liderima. Povijest nas uči da ne treba podcjenjivati ratnu propagandu i manipulaciju kolektivnim strahovima čitavih naroda. Druženje generala Gotovine s Fatmirom Limajem dogodilo se u idealnom trenutku za širenje panike od tobožnjeg udruživanja neprijatelja Srbije. A o tome što stvarno planiraju Gotovina i Limaj, možda je najbolji komentar dao jedan naš čitatelj.

Gledajući u njihove tanjure na fotografiji, zaključio je da spremaju napad na janjetinu!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.