Oštro upozorenje ruskog generala SAD-u: U Siriji ‘slučajnosti’ više neće biti

Autor: Geopolitika.News

„Ukoliko američka strana takve operacije smatra nepredvidljivim „slučajnostima“, ruske zračne snage u Siriji spremne su otpočeti uništenje svih sličnih „slučajnosti“ u zonama u kojima se one nalaze“, kazao je ruski general

Američko-ruski odnosi nikako da dođu „na zelenu granu“. Sada se to možda najbolje može vidjeti upravo po pitanju Sirije, u kojoj je do nedavno važio prešutni dogovor između dviju sila o ne miješanju u poslove one druge strane i izbjegavanju mogućih incidentnih situacija, prije svega u sirijskom zračnom prostoru. Međutim, zbog velikih uspjeha sirijske vojske u oslobađanju zemlje od ljeta ove godine ali i zbog očitog turskog „bijega iz krletke“ i uspostave partnerskih odnosa Ankare i Moskve, ne samo po pitanju sirijskog sukoba, Washington postaje sve nervozniji, zbog čega raste i broj neugodnih incidenata s obje strane.  Osim toga, na prošlotjednom sastanku u Ankari, predsjednici Erdogan i Putin dogovorili su bitne stvari koji se tiču Sirije, o kojima ćemo izvjestiti u posebnoj analizi. Jedna od njih svakako je i uspostava posljednje, četvrte sirijske sigurnosne zone, one u regiji Idlib – zadnjem i najvećem islamističkom koncentratu na sirijskom tlu. Upravo ovih dana ruska vojska intenzivno bombardira i gađa krstarećim raketama iz flote u Sredozemnom moru objekte „Al-Nusre“ u toj regiji, pričemu su uništena skladišta s tonama naoružanja, a likvidirane stotine boraca, između kojih i desetak istaknutih terenskih zapovjednika te terorističke organizacije. Sve su to, zapravo, pripremne radnje koje je Moskva u dogovoru s Ankarom  preuzela na sebe prije predstojeće turske intervencije u toj strateški važnoj sirijskoj regiji koja graniči s Turskom. Rusiji, naime, ne pada na pamet svojom kopnenom vojskom intervenirati u toj regiji i ona taj posao, logično, prepušta Turskoj, osiguravajući joj zračnu i obavještajnu potporu.

Ovo je samo kraći uvod koji je bio potreban zbog vijesti koja je danas pristigla iz Moskve.

Naime, 5. listopada javnosti se obratio glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konashenkov, kazavši, kako je uspjeh sirijske vojske uz potporu ruskih zračnih snaga i brzo oslobađanje od ISIL-ovih snaga doline rijeke Eufrat (regija Deir ez-Zour, op. GN.) u suprotnosti s planovima američkih partnera. Najvažniji dio izjave ruskog generala prenosimo u cijelosti jer sadrži niz dramatičnih elemenata, ovog puta potpuno otvoreno iznesenih ruskoj i međunarodnoj javnosti, uključno i oštro upozorenje američkoj strani:

„…Najbolji primjer tome bilo je nastojanje terorista za izvođenje vremenski i prostorno iskoordiniranog napada krajem prošlog tjedna u pozadini sirijske vojske. U noći na 28. rujna, oko 300 ISIL-ovih boraca se iz zone naselja Rukban u desetak specijalnih vozila izvan postojećih cesta uputilo prema gradu Al-Qariaten u regiji Homs. Najveća postrojba terorista pritom je zaobišla sve skrivene točke sirijske vojske… Imali su u rukama potpuno točne koordinate, koje je moguće dobiti jedino posredstvom zračnog izviđanja i razrađenih informacija od strane stručnjaka, potom predane borcima (ISIL-a) za provedbu diverzantsko-terorističkih akcija. Do zore, ta teroristička postrojba željela je osvojiti dominantne uzvisine oko Al-Qariatena. Istodobno, taj isti dan, ISIL je izvršio niz  koordiniranih napada na druge točke sirijske vojske razmještene uz stratešku prometnicu Palmira – Deir ez-Zour, preko koje ide opskrba grupacije sirijske vojske u dolini Eufrata i kojom se dostavlja humanitarna pomoć. Nabrojene napade terorista objedinjuje samo jedno – svi su oni izvedeni iz 50-kilometarske zone naselja Et-Tanf na sirijsko-jordanskoj granici. Onom zonom, u kojoj se nalazi „američka vojna misija“ i u kojoj, bukvalno, Amerikanci nisu dopuštali niti pušćanu paljbu od strane sirijske vojske prema teroristima. Sirijska vojska morala je uložiti znatne napore kako bi neutralizirala mobilne grupe ISIL-ovaca na trasi Palmira – Deir ez-Zour i oslobodila naselja zauzeta od strane terorista.“

General Konashenkov je s tim u svezi kazao slijedeće: „Ukoliko američka strana takve operacije smatra nepredvidljivim „slučajnostima“, ruske zračne snage u Siriji spremne su otpočeti uništenje svih sličnih „slučajnosti“ u zonama u kojima se one nalaze”, piše Geopolitika.News.

Autor:Geopolitika.News
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.