Wikipedia

OŠTRA REAKCIJA: Pariz i London pozivaju Sjevernu Koreju na smirivanje napetosti

Autor: Hina

Ove izjave dolaze usred porasta napetosti između Pjongjanga i Washingtona

Francuska i Velika Britanija pozvale su u subotu na smirivanje napetosti nakon višednevnog verbalnog rata Washingtona i Pjongjanga.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je priopćenje u kojemu sve poziva “na odgovornost i na sprječavanje svake eskalacije napetosti”.

Macron je izrazio “zabrinutost zbog jačanja balističke i nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje (…) Međunarodna zajednica mora djelovati usklađeno, odlučno i djelotvorno” kako bi potaknula Pjongjang da se “bezuvjetno vrati dijalogu”, rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson istaknuo je da Kim Jong-unova Sjeverna Koreja snosi odgovornost za “krizu” između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, ustvrdivši da zajedno s partnerima radi na pronalaženju “diplomatskog rješenja”.

“Sjevernokorejski režim je u korijenu tog problema i mora ga razriješiti”, napisao je na društvenoj mreži Twitteru.

“Međunarodna zajednica je jedinstvena u zahtjevu da Sjeverna Koreja prekine svoje agresivne operacije”.

“Surađujemo s SAD-om i s našim partnerima u regiji kako bismo pronašli diplomatsko rješenje krize”.




Ova izjava dolazi usred porasta napetosti između Pjongjanga i Washingtona.

Bijela kuća je u subotu obznanila da su američke snage spremne štititi SAD, napose otok Guam, a Sjeverna Koreja je najavila plan o ispaljivanju raketa u blizini tog američkog otoka u Tihom oceanu.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je američkog kolegu Donalda Trumpa da se suzdrži od “riječi i postupaka” koji bi mogli “pogoršati” stanje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.