Osoblje se osipa, a ICTY će zbog Mladićevih dnevnika morati raditi duže

Autor: hina

U raspravi na Vijeću sigurnosti je spomenuto da bi zbog novih dokaza neka od suđenja mogla biti produljena i do 20 mjeseci, a sve dok ICTY muku muči s "dramatičnim odljevom kadrova", "po troje svakih pet dana".

Predsjednik Haškog suda (ICTY) Patrick Robinson u petak je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je moguće produljenje očekivanih rokova za završetak većine preostalih suđenja, zbog izvođenja novih dokaza vezanih uz ratne dnevnike Ratka Mladića, pronađene u veljači ove godine u Srbiji, te zbog kadrovskog osipanja suda i drugih neplaniranih razloga.

Govoreći o nepredviđenim razlozima za produljenje nekih haških suđenja, Robinson je tu uključio i “suđenje u predmetu ‘Gotovina i ostali’, zbog istrage koju provodi hrvatska vlada”, vezano uz nestale dokumente koje traži tužiteljstvo.

Međutim, kao najznačajniji razlog duljih suđenja izdvojio je “pronalazak 18 vojnih bilježnica koje je navodno ispisao Ratko Mladić od 1991. do 1995.”, rekavši da otkriće tih novih dokaza “ima potencijal značajno utjecati na datume predviđenih dovršetaka sedam od devet postojećih suđenja”.

Kao suđenja koja će produljiti Mladićevi ratni dnevnici nabrojao je predmete ‘Prlić i ostali’, Stanišić i Simatović, Stanišić i Župljanin, Karadžić te predmet Šešelj.

Vrijedan i opsežan materijal

U raspravi na Vijeću sigurnosti je spomenuto da bi zbog novih dokaza neka od tih suđenja mogla biti produljena i do 20 mjeseci, poput procesa Vojislavu Šešelju, a predmet Stanišić i Simatović za 13 mjeseci.

Glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz u svom je istupu na Vijeću sigurnosti, istakao da su Mladićevi ratni dnevnici “vrijedan, opsežan materijal koji se trenutačno analizira”, te najavio da će tužiteljstvo tražiti njegovo uvođenje kao dokaza u nekoliko suđenja.




Sudac Robinson upozorio je Vijeće sigurnosti na važnost produljenje mandata sudaca, kako bi oni pokrivali očekivano razdoblje produljenog rada i to za suce raspravnih i žalbenog vijeća do 2013., a samo za žalbene suce do 2014.

Njegova prethodna procjena, iz izvješća u prosincu 2009., govorila je o završetku svih suđenja u 2011. i svih žalbenih postupaka u 2013., izuzev procesa Radovanu Karadžiću, koji bi trajao po godinu dulje u obje faze.

Robinson je Vijeće također upozorio na “dramatičan odljev kadrova” suda, “po troje svakih pet dana” te pozvao da se hitno poduzmu mjere kako bi se zaustavilo osipanje osoblja, uključujući i trajne ugovore o radu.




Brammertz odbacuje zahtjev da se Mladića proglasi mrtvim

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u petak je izjavio kako se potraga za haškim bjeguncem Ratkom Mladićem temelji na pretpostavci da je on još uvijek živ, odbacujući osnovanost zahtjeva Mladićevog odvjetnika da ga se proglasi mrtvim.

Na traženje novinara u sjedištu UN-a u New Yorku da komentira prošlotjedno podnošenje zahtjeva sudu u Beogradu da Mladića proglasi mrtvim, Brammertz je kazao “mi radimo na temelju pretpostavke da je on još uvijek živ”.

“Operativne službe u Srbiji slijede određeni broj istražnih tragova. Njihove i naše procjene govore da se on i dalje krije, i da je potraga opravdana”, rekao je Brammertz.

Na pitanje ima li neki konkretan podatak o tome da je Mladić negdje viđen posljednjih godina, po čemu bi se znalo da je još živ, on je izbjegao izravno odgovoriti kazavši kako “ne može ulaziti u operativne detalje i ne želi stvarati teškoće srbijanskim službama u potrazi”.

Brammertz je naglasio kako haško tužiteljstvo “snažno vjeruje da se on još uvijek krije u regiji, što opravdava sadašnje operacije”.

Njegov kolega, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR) Hassan Bubacar Jallow iz Gambije, dodao je kako “nije neobično da se bjegunci pretvaraju da su mrtvi”.

“U slučaju ICTR-a, mi stalno primamo smrtovnice bjegunaca za koje znamo da su živi. U jednom konkretnom slučaju znamo da postoji i spomenik na groblju, s epitafom jednom našem bjeguncu koji itekako jurca naokolo. To je strategija koju oni nekad primjenjuju”, rekao je Jallow.

General Ratko Mladić, ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba, u bijegu je već 15 godina, otkako ga je Haški sud 1995. optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u BiH.

Većina medijskih napisa u kojima se proteklih godina nagađalo o njegovom mogućem boravištu, upućivala je na mogućnost da se krije u Srbiji, čak i da je pod zaštitom srbijanske vojske, a spominjani su i njegovi redoviti posjeti grobu kćerke Ane, na beogradskom groblju Topčider.

Za razliku od svoje prethodnice Carle del Ponte, koja je u izvješća Vijeću sigurnosti UN- unosila obavještajne preTpostavke o državama gdje se kriju haški bjegunci, Brammertz nema običaj ulaziti u takve detalje. Umjesto toga, u Vijeću sigurnosti je u petak podsjetio da se u srpnju obilježava 15 godina od genocida u Srebrenici, kao motiv da se pojačaju napori na uhićenju dvojice posljednih haških bjegunaca, Mladića i Gorana Hadžića.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.