Osama bin Laden se skriva u ‘najvažnijem rudarskom središtu na svijetu’

Autor: A.B.

Riječ je o toliko velikim nalazištima da bi Afganistan s vremenom mogao biti transformiran u jedno od najvažnijih rudarskih središta u svijetu, vjeruju američki dužnosnici, među kojima je i zapovjednik američkog središnjeg stožera, general David Petraeus.

SAD je u Afganistanu otkrio gotovo 1 bilijun neiskorištenih nalazišta minerala, što je daleko više nego što se ikada znalo, a dovoljno da iz temelja promijeni gospodarstvo Afganistana, te utječe na rat, javlja New York Times. Rude su raštrkane po čitavoj zemlji, uključujući južne i istočne regije duž granice s Pakistanom na kojoj su se odvile neke od najžešćih borbi u američkom ratu protiv talibanske vlasti.

Dosad nepoznati izvori uključuju velike rude željeza, bakra, kobalta i zlata, te iznimno važnih industrijskih metala kao što je litij. Riječ je o toliko velikim nalazištima koja uključuju toliko minerala koji su ključni za modernu industriju, da bi Afganistan s vremenom mogao biti transformiran u jedno od najvažnijih rudarskih središta u svijetu, vjeruju američki dužnosnici, među kojima je i zapovjednik američkog središnjeg stožera, general David Petraeus.

U jednom internom memorandumu iz Pentagona piše da bi Afganistan mogao postati ‘Saudijska Arabija litija’, sirovog materijala koji je ključan za proizvodnju baterija za laptope i BlackBerryje. Do otkrića je došao mali tim pentagonskih dužnosnika i američkih geologa, a kažu i da su o njemu obaviješteni afganistanska vlada i predsjednik Hamid Karzai.

Dvosjekli mač

Iako bi moglo proći mnogo godina za razvoj rudarske industrije, potencijal je toliko velik da dužnosnici vjeruju kako će industrija privući velike ulagače mnogo prije no što rudnici postanu profitabilni, što uključuje i stvaranje radnih mjesta koja bi generacije mogla odvući od rata. Trenutno se afganistansko gospodarstvo temelji na proizvodnji opijuma i šverca narkotika, te pomoći razvijenih država, a bruto nacionalni proizvod je 12 milijardi dolara.

No, ovi pronalasci mogli bi biti i dvosjekli mač jer bi novopronađeno mineralno bogatstvo moglo Talibane ponukati da se još žešće bore za kontrolu nad državom, a korupcija za koju se optužuje Karzaijevu vladu mogla bi se umnogostručiti ako bi šačica dobro povezanih oligarha s osobnim vezama s predsjednikom zadobila kontrolu nad izvorima. Tako bi mogle nastati bezbrojne borbe između središnje vlasti i plemenskih vođa u provincijama bogatim mineralima.

Istovremeno bi Kina, koja je gladna za izvorima, mogla pokušati uspostaviti dominaciju razvojem afganistanskog bogatstva, a to bi moglo uzrujati SAD, koji je znatno ulagao u regiju. Problem bi također predstavljalo i to što nedostatak teške industrije znači i nedostatak povijesti zaštite okoliša, kao i društvene odgovornosti.




Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.