fbpx
Screenshot

Optuženo 11 bivših pripadnika Armije BIH zbog masakra nad 30 srpskih civila

Autor: Hina

Pri tom su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno okrutan način a njihova tijela masakrirana

Nakon što je četrnaest pripadnika Armije BiH i HVO-a optuženo za ratne zločine nad Srbima u Konjicu, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv jedanaest bivših pripadnika Armije BiH i civilne policije koje tereti za ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Kako je navedeno u optužnici oni su sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u općini Ilijaš kod Sarajeva u potpunosti ukloni.

Optužnica se odnosi na planirana ubojstva svih osoba  srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez obzira radi li se o civilima ili vojnicima, uključujući i zarobljene civile i pripadnike vojske bosanskih Srba koji su položili oružje, kao i na prekomjerno i vojno neopravdano uništenje i njihove nepokretne i pokretne imovine.


U sinkroniziranom napadu na selo u lipnju 1992. godine ubijeno je najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba. Pri tom su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno okrutan način a njihova tijela masakrirana. Nakon napada selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa tog područja i tamo se nitko od prognanih nije vratio ni poslije završetka rata. Optužnica za ove zločine tereti Džemala Hadžića (63), Teufika Turudića (57), Džemala Smolu (54), Senada Sikiru (58), Benjamina Sikiru (48), Harisa Sikiru (46), Enesa Duraka (53), Mirsada Bešliju (53), Nusreta Bešliju (55), Mirzeta Bešliju (49) i Hamdiju Spahića (57).

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.