PDP

Oprez! Poručuju iz Hanfe zbog Brexita

Autor: Dnevno

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ne očekuje sistemske rizike na domaćem tržištu kapitala zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, ali poziva na oprez, posebno ne bude li sporazuma o Brexitu i ne bude li predviđeno prijelazno razdoblje za izlazak UK-a iz EU-a, priopćeno je u ponedjeljak iz Hanfe.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka, a u utorak bi britanski parlament trebao ponovno glasati o sporazumu o Brexitu.

Iz Hanfe skreću pozornost na Brexit te pozivaju na osobitu pozornost, posebno u slučaju da ne bude postignut dogovor o izlasku i ne bude predviđeno prijelazno razdoblje za izlazak UK-a iz EU-a (tzv. no-deal Brexit).

Hanfa ne očekuje materijalizaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala. No, bez obzira na relativno nizak stupanj rizika pozivamo sve sudionike tržišta da redovito prate informacije o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije te svoje poslovanje prilagođavaju aktualnim okolnostima”, ističe u priopćenju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigmana.

Hanfa podsjeća da će britanski subjekti koji na području EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, izravno pružaju određene financijske usluge, u trenutku izlaska UK-a iz sustava EU-a izgubiti to pravo, osim ako na vrijeme ne ishode nove dozvole, piše N1.

Stoga hrvatskim subjektima koji koriste financijske usluge društava iz UK-a sugerira da provjere jesu li ta društva osigurala preduvjete za nastavak suradnje, bez obzira na način izlaska UK-a iz EU-a. Uputno je pripremiti i alternativne mogućnosti za provođenje transakcija ili korištenja usluga, primjerice, sklapanjem ugovora sa sličnim društvima u drugim državama članicama EU-a, kažu u Hanfi.

S tim u vezi, navode kako je posebno važno hoće li biti postignut sporazum o izlasku te hoće li i u kojim područjima postojati dogovoreno prijelazno razdoblje.




Hrvatske brokerske kuće koje se bave pružanjem investicijskih usluga u UK-u, ako žele nastaviti pružati te usluge, morat će do 28. ožujka prilagoditi svoje poslovanje novom britanskom režimu, upozorava Hanfa.

Hanfa upozorava i da bi ugovaratelji osiguranja, osiguranici, korisnici ugovora o osiguranju i reosiguranju koji su sklopljeni s društvima za osiguranje iz UK-a gubitkom odobrenja tih društava za obavljanje poslova na području EU-a “mogli imati potencijalne rizike u odnosu na ispunjenje potraživanja iz postojećih ugovora o osiguranju/reosiguranju (osim onih koja nakon izlaska UK-a iz EU-a na području Hrvatske osnuju podružnicu)”.

Stoga upućuje one koji imaju sklopljene ugovore s društvima za osiguranje čije je sjedište u UK-u da kontaktiraju ta društva i njihovo nadzorno tijelo (Bank of England).




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.