Screenshoot

OPREZ, OVA DJEVOJČICA JE OPRALA ZUBE I UMRLA! ‘Nismo čitali deklaraciju na zubnoj pasti’

Autor: S.V.

Kalifornijska djevojčica Denise Saldate (11) doživjela je šok kao reakciju na protein koji je sadržavala nova zubna pasta za jačanje zubne cakline. Svjetska je javnost ostala šokirana kada je Denise dva dana nakon pranja zuba novom pastom – preminula.

“Poplavila su joj usta”

Djevojčica koja ima dvije starije sestre dobila je pastu na recept od zubara, zbog toga što pomaže jačanju zubne cakline, no nekoliko trenutaka nakon što je već prvu večer počela prati zube s njom, sestre su primijetile da su joj usne poplavile i odmah su pozvale majku i rekle joj da misle kako ima alergijsku reakciju. Iako su joj roditelji ubrzo dali injekciju adrenalina, stanje se pogoršavalo i shvatili su da bi mogla doživjeti anafilaktički šok, pa su pozvali hitnu pomoć. Djevojčica je prevezena u bolnicu i samo dva dana nakon toga je preminula.

Kako joj je alergija na mlijeko otkrivena još kad je imala godinu dana, roditelji su od tada jako pazili na deklaracije hrane, ne samo kod kuće, nego i kod definiranja obroka koje je Denise dobivala u školi, a obično su provjeravali i zubne paste koje je koristila. No kako na njihovim deklaracijama nikad nisu vidjeli upozorenje da mogu sadržavati tragove mlijeka, mama Monika Altamirano (Monica) za Daily Mail kaže kako nisu ni sumnjali da bi Denis mogla biti izložena sastojcima na koje je alergična, pa novu zubnu pastu nisu provjeravali.

Pasta za jačanje zubne cakline bila je kobna

Nakon što je Denis umrla, uvidjeli su da na pasti piše da sadrži Recaldent, mliječni protein koji ima učinak jačanja zubne cakline. Riječ je o mliječnom proteinu kojeg inače mogu sadržavati i vodice za ispiranje usta koje služe jačanju zubne cakline, pa i žvakaće gume koje se nerijetko preporučuju kao ‘zdrave za zube’.

Među češćim alergijama je i alergija na jaja (posebno kod male djece, kod koje se najčešće i protegne do pete godine života), orašaste plodove i kikiriki, gluten i soju, a u češće se ubrajaju i alergije na školjkaše i ribu. Pritom valja imati na umu da se tragovi ribe ili školjkaša mogu pronaći čak i u nekim kupovnim umacima za hranu ili za salate.




Roditelji koji imaju djecu s nekom vrstom alergije, bilo da je to mlijeko, ili su orašasti plodovi, na primjer, moraju jako pažljivo čitati deklaracije proizvoda i dobro se educirati o tome šta u njima traže, kako bi bili sigurni da ne sadrže alergen, što posebno vrijedi za sve proizvode koje će dijete staviti u usta.

Prepoznajte simptome alergije na hranu

Većina reakcija javlja se vrlo brzo, u roku do sat vremena od konzumacije hrane koja sadrži alergen i vrlo je važno reagirati brzo, kako bi se spriječilo razvijanje anafilaktičkog šoka.




1. Osip i crvenilo na koži, svrbež kože

2. Oticanje sluznice u grlu, svrbež unutar nosa i grla

3. Oticanje usana i jezika, što može otežati gutanje i disanje

4. Mogu se javiti i mučnina, povraćanje, grčevi, nadutost i proljev

5. Kod anafilaktičkog šoka javlja se opstrukcija gornjih i donjih dišnih puteva, zbog čega čovjek ne može disati, što prate pad krvnog pritiska, tahikardija i aritmija srca

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.