‘Oni se pripremaju za uništenje Irana’

Autor: T.T.

Američki bombarderi danas su spremni u samo nekoliko sati uništiti 10.000 ciljeva u Iranu, tvrdi autor nedavno objavljene studije o američkim pripremama za napad na Iran.

Izvještaj škotskog Sunday Heralda otkriva novo strateško razmještanje svrhovitog i moćnog američkog vojnog arsenala na britanskom otoku Diego Garcia koji je smješten usred Indijskog oceana.

Prema javno dostupnim informacijama objavljenima na stranici za međunarodne natječaje, brodarsko društvo Superior Maritime Services iz Floride sklopilo je s američkom mornaricom ugovor vrijedan 700.000 dolara za prijevoz oružja iz Concorda u Kaliforniji na Diego Garciu.

U carinskoj deklaraciji tereta ističe se deset spremnika za municiju u kojima je prevezeno 195 ‘pametnih’ Blu-110 i 192 masivnih, gotovo tonu teških Blu-117 bombi čija je svrha prodiranje bunkera i drugih dobro utvrđenih građevina.

Diego Garcia dio je britanskog teritorija što je 1971. godine sporazumno ‘ustupljen’ Sjedinjenim Državama koje su na otoku izgradile impozantnu vojnu bazu.

Kontraverzno razmještanje bilo je beskompromisno, pa je oko 2.000 autohtonih stanovnika iseljeno na Sejšele i Mauricijus.

Krajnje odredište je Iran?

Analitičari i stručnjaci koji su popratili vijest o razmještanju ‘razarača bunkera’ vjeruju da je riječ o novoj etapi priprema za napad na Iran, što je već dugo jedna od rezervnih opcija u slučaju diplomatskog impassea oko iranskog nuklearnog programa.
– Oni se definitivno pripremaju za uništenje Irana, – komentirao je Dan Plesch, direktor Centra za međunarodne studije i diplomaciju koji je integralni dio Sveučilišta u Londonu.

– Američki bombarderi danas su spremni u samo nekoliko sati uništiti 10.000 ciljeva u Iranu – tvrdi Plesch, autor nedavno objavljene studije o američkim pripremama za napad na Iran. Analitičar dalje procjenjuje da su vojne pripreme pri kraju i da će konačna odluka biti na predsjedniku Obami koji bi mogao odvagnuti da je američka vojna akcija spretnije, ako ne prihvatljivije rješenje od ofenzive pokrenute iz Izraela.

– SAD ne izvještava o razmjerima priprema za odvraćanje Irana, težnji da sukob učini vjerojatnijim. Amerika koristi svoje snage kao dio sveukupne strategije čiji je cilj usmjeravanje iranskih akcija – rekao je Plesch za škotski tjednik.
Sličnog mišljenja je i Ian Davis, koji rukovodi novoosnovanim nezavisnim thintankom NATO Watch i koji također vjeruje da je pošiljka na Diego Garciu vrijedna pažnje i zabrinutosti.

– Mi pozivamo SAD da objasni svoje nakane vezane uz ovu pošiljku i tražimo od (britanskog) Ministarstva vanjskih poslova da pojasni svoj stav o mogućem korištenju Diego Garcie za napad na Iran – izjavio je Davis.

Depresivna retorika

Otkriće je ‘krajnje zabrinjavajuće’ i za Alana Mackinnona, predsjedatelja škotskog ogranka Kampanje za nuklearno razoružanje koji kaže da je ‘jasno kako američka vlada nastavlja udarati o ratne bubnjeve, što se nedavno moglo iščitati iz izjava američke Državne tajnice Hillary Clinton’.

– Riječ je o retorici koja je depresivno slična onoj što smo je slušali prije američke invazije na Irak.

Britansko ministarstvo obrane u prošlosti je bez puno ustezanja dopustilo izvođenje američkih ofenzivnih akcija s Diego Garcie. Otok je korišten kao baza za zračne napade protiv Iraka 1991. godine i tijekom Zaljevskog rata 2003. godine. Na njemu danas boravi oko 50 britanskih i 3.200 američkih vojnika.

Smješten u arhipelagu Chagos, kakvih 1.600 kilometara od južne obale Indije i Šri Lanke, Diego Garcia je dobro pozicioniran za eventualne vojne misije usmjerene protiv Irana.

Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.