FOTO: Guliver Image/xNickxPottsx 68125898

ONA DOLAZI: Prognoziraju da bi mogla uvesti Britaniju u rat s Rusijom, to bi bilo pogubno za čovječanstvo

Autor: Dnevno.hr

Nije novost da u posljednje vrijeme padaju vlade u Zapadnom svijetu pa tako je i Boris Johnson napustio kormilo i Velika Britanija je na novoj prekretnici.

Borba za Johnsonova nasljednika svela se na dva kandidata, odnosno kandidata i kandidatkinju.

Ako je suditi prema anketi koja je objavljena u četvrtak, nova premijerka Velike Britanije 5. rujna mogla bi postati 47-godišnja Liz Truss.

Velika prednost

Britansku ministricu vanjskih u ovom trenutku podupire 66 posto članova Konzervativne stranke, dok njezin protivnik, bivši ministar financija Risji Sunak, trenutno ima potporu 34 posto stranačkog tijela.

Zanimljiva anegdota dolazi iz davnih dana kad je sa sedam godina Truss utjelovila britansku ‘Željezu lady’ prilikom školske simulacije parlamentarnih izbora. No, kako piše BBC, za razliku od Margaret Thatcher tada nije osvojila većinu glasova svojih kolega. Točnije, nije osvojila niti jedan, a zna se šaliti da čak nije glasala ni za samu sebe.

Ipak, 39 godina kasnije mogla bi koračati Thatcherinim stopama. Truss je u parlament prvi puta ušla 2010. godine, a 2014. je dospjela na svoju prvu ministarku poziciju u kabinetu Davida Camerona, kao ministrica okoliša, hrane i poljoprivrede. Nakon toga je nastavila vršiti različite funkcije u vladama Therese May i Borisa Johnsona, da bi 2021. postala ključna osoba britanske diplomacije.

Nije baš miroljubiva

No, Truss nije uvijek bila konzevativka, a kroz godine je zastupala mnoge stavove radikalno različite od svojih stranačkih kolega, koje je doduše redom napuštala.




Kako svjedoče upućeni, tvrdih je stavova i podržala bi čak i vojnu intervenciju protiv Rusije Vladimira Putina.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.