‘OGROMAN DOKAZ’: ‘Virus je izašao iz laboratorija, imamo detalje!’ Trump i Pompeo sve sigurniji u svoje tvrdnje

Autor: Dnevno

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u nedjelju da ima ‘ogroman dokaz’ da je pandemija koronavirusa potekla iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, prenose svjetske i domaće agencije.

“Imamo ogroman dokaz da je sve započelo upravo ondje”, kazao je novinarima ABC-a.

No iako je vrlo kritičan prema Kini, odbio je reći smatra li da je virus namjerno pušten iz laboratorija.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je također kazao da je vidio dokaze koji mu omogućuju da “s vrlo velikim uvjerenjem” kaže kako je virus krenuo iz laboratorija u Wuhanu.

“Da, imam i detalje”, kazao je upitan može li podrobnije objasniti na što je mislio. “No ne mogu vam reći. To vam ne smijem reći.”

Najnovija analiza: Još jači val pandemije slijedi na jesen te nekoliko manjih tijekom iduće godine!




Institut virologije u Wuhanu, kojeg sponzorira kineska vlada, odbacio je ove optužbe, a i drugi su američki državni dužnosnici takav scenarij odbacili kao jako malo vjerojatan.

Većina stručnjaka smatra da je virus potekao s “mokre tržnice” u Wuhanu gdje je prvi put prešao s životinje na čovjeka.

Trump je prije već kazao kako njegova administracija pokušava odrediti je li novi koronavirus doista krenuo iz laboratorija u Wuhanu, nakon medijskih napisa o tome kako je virus možda umjetno sintetiziran u tom laboratoriju ili im je možda slučajno pobjegao.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.