Pixsell

Odroni tla u Rio de Janeiru odnijeli stotinu života

Autor: Hina/AP

Strahuje se da bi nastavak oborina mogao još više pogoršati već teško stanje u jedanaestmilijunskom Rio de Janeiru i u okolnom području.

Obilne oborine i dalje padaju nad područjem Rio de Janeira, a broj žrtava je, nakon što su jučer dužnosnici izvijestili o najmanje 82 žrtve koje su ostale pod nanosima blata nakon odrona tla, prema zadnjim podacima porastao na stotinu.

Strahuje se da bi nastavak oborina mogao još više pogoršati već teško stanje u jedanaestmilijunskom Rio de Janeiru i u okolnom području. Stručnjaci za velik broj žrtava okrivljuju divlju izgradnju i nedostatnu pripremu na suočavanje s posljedicama tropskih kiša.

Pogođene su cijele općine, ceste i autoceste, koje su potopljene i blokirane, a neki su se brežuljci gotovo u potpunosti odronili nakon olujnih kiša koje su pogodile prenapučenu regiju jugoistoka zemlje. Ondje se nalazi nekoliko velikih gradova: Sao Paolo s 18 milijuna stanovnika i Rio de Janeiro s 11 milijuna koji su ranije pretrpjeli niz drama nakon ljetnih olujnih kiša od prosinca do ožujka.

Rio, u kojemu će se 2016. održati Olimpijske igre, je ‘grad izgrađen na mjestu koje je trebalo biti nacionalni park. To nije mjesto pogodno za tako veliki grad’ rekao je urbanistički stručnjak Andre Urani na tv kanalu Globo news. Gradnja u područjima odrona ili čestih poplava glavni je nedostatak gradnje u Brazilu, upozorio je.

Autor:Hina/AP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.