Foto; Google

ODLUKA KOJA BI PONOVO MOGLA DIĆI AMERIKU NA NOGE: Odbačena jedna od optužnica protiv policajaca koji su usmrtili Georgea Floyda!

Autor: Zdenko Kovačević

Sudac okruga Hennepin odustao je od optužbe za ubojstvo trećeg stupnja protiv bivšeg policajca Minneapolisa Dereka Chauvina osumnjičenog za ubojstvo Georgea Floyda, prenosi CNN.

Chauvin se i dalje suočava s optužbama za nenamjerno ubojstvo drugog stupnja i ubojstvo drugog stupnja u Floydovoj smrti 25. svibnja, što je izazvalo prosvjede diljem zemlje i obračun prosvjednika i policije ovog ljeta.

Chauvin, koji je početkom mjeseca pušten uz jamčevinu od milijun dolara, viđen je na videozapisima incidenta kako kleči na Floydovom vratu gotovo osam minuta, dok je on govorio Chauvinu i još trojici policajaca, Touu Thaou, Thomasu Laneu i J. Aleksandru Kueng, da ne može disati.

U presudi donesenoj u srijedu, sudac Peter Cahill odbio je prijedlog za odbacivanje optužbi protiv ostalih sada bivših policajaca u Minneapolisu, koji su optuženi za pomaganje i poticanje ubojstva drugog stupnja. Cahillova presuda navodi da bi porota trebala odlučiti je li država Minnesota dokazala krivnju bivših policajaca.

Iznimka je bila optužba za ubojstvo trećeg stupnja protiv Chauvina. Sudac Cahill je napisao kako se optužba može “održati samo u situaciji u kojoj su postupci optuženika bili izuzetno opasni za druge osobe i nisu bili posebno usmjereni na osobu čija se smrt dogodila”. No, dokazi koje je iznijela država ne pokazuju da su Chauvinovi postupci bili “izuzetno opasni” za bilo koga osim za Floyda, kaže presuda.

Državni odvjetnik u Minnesoti Keith Ellison, koji vodi kazneni progon Floydove smrti, opisao je presudu “pozitivnim korakom naprijed prema pravdi za Georgea Floyda, njegovu obitelj, zajednicu i Minnesotu. Sud je prihvatio osam od devet optužbi protiv optuženika za ubojstvo Georgea Floyda, uključujući i najozbiljnije optužbe protiv četvorice optuženih”, rekao je Ellison..




Autor:Zdenko Kovačević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.