fbpx
Foto: Guliver Image / ZUMA / Arhivska fotografija / Ilustracija

‘ODBILI SMO SE BORITI, STRPALI SU NAS U ZATVOR’: Ruski vojnici teško optužuju: ‘Rekli su da su vani mine i da će strijeljati svakog tko proba pobjeći’

Autor: Dnevno.hr / M.P.

Skupina ruskih vojnika optužila je svoje zapovjednike da su ih zatvorili u istočnoj Ukrajini jer su odbili sudjelovati u ratu, u rijetkom javnom razotkrivanju postojećih tenzija unutar redova ruske vojske nakon invazije na Ukrajinu.

Maxim Grebenyuk, odvjetnik koji vodi moskovsku zagovaračku organizaciju Vojni ombudsman, rekao je da su najmanje četiri ruska vojnika podnijela pisane pritužbe istražnom odboru, zahtijevajući kažnjavanje nadređenih koji su nadgledali njihovo pritvaranje.

“Već imamo popis od 70 ruskih vojnika koji su bili zarobljeni. Ukupno je držano oko 140 vojnika”, dodao je Grebenyuk, koji je zastupao vojnike.


Vojnik opisao kako su ga zatvorili: Držali su me bez hrane

U jednom pisanom svjedočenju poslanom ruskim tužiteljima 1. kolovoza, a u koje je uvid dobio The Guardian, vojnik je opisao kako je, nakon što se odbio vratiti na bojište, bio zatvoren više od tjedan dana u različitim ćelijama na teritoriju Luganska pod kontrolom Rusije.

“Kao rezultat, vjerujem, taktičkih i strateških pogrešaka mojih zapovjednika… i njihovog potpunog zanemarivanja ljudskih života… donio sam odluku da ne nastavim vojnu operaciju”, rekao je Vladimir, vojnik čije je ime promijenjeno na njegov zahtjev.

Vladimir je rekao da je priveden 19. srpnja i smješten u prostoriju s rešetkama na prozorima gdje je držan bez hrane s još 25 vojnika iz njegove jedinice koji su također odbili boriti se.

Ubrzo nakon toga, Vladimir je rekao da je prebačen u grad Brjansk u Lugansku, gdje je zatočen u bivšoj školi koja je pretvorena u vojnu bazu s oko 80 drugih vojnika iz različitih jedinica koji su na sličan način odbili nastaviti sudjelovati u invaziji.

Čuvali ih ozloglašeni Wagnerovci, prijetili im strijeljanjem

Rekao je da su ih ondje čuvali pripadnici privatne vojne kompanije Wagner, ozloglašene organizacije koja je optužena za kršenje ljudskih prava dok se borila uz rusku vojsku u Ukrajini.

“Wagnerovi vojnici su nam rekli da su mine postavljene izvan vojne baze i da će se svakoga tko pokuša pobjeći smatrati neprijateljem i strijeljati na licu mjesta”, napisao je vojnik.
“Hranili su nas jednom dnevno u vrijeme ručka. Nije bilo elementarne higijene. Cijelo vrijeme nije dostavljen niti jedan dokument koji bi objasnio naše uhićenje. Bili smo nezakonito zatvoreni”, napisao je Vladimir, tražeći od tužitelja da pokrenu istragu protiv dvojice ruskih pukovnika i bojnika za koje je rekao da su odgovorni za njegovo zatvaranje.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na pitanja Guardiana za ovaj članak.

Sve više dokaza o niskom moralu u ruskoj vojsci

Vladimir je rekao da je na kraju uspio napustiti prostorije nakon što mu je vojni liječnik preporučio hospitalizaciju zbog ozljeda koje je pretrpio ranije u ratu. Nije odmah bilo jasno jesu li drugi ruski vojnici još uvijek zatočeni u Lugansku.
Zatvaranje vojnika, o kojem je prošli tjedan prvi izvijestio nezavisni istraživački list Insider, dodaje sve više dokaza da neke ruske jedinice u Ukrajini i dalje muče niski moral i interni sukobi.

Niz ruskih sudskih dokumenata ranije je otkrilo da je stotine vojnika otpušteno jer su odbili sudjelovati u invaziji.

Ali pisane pritužbe prvi su službeni dokazi koji rasvjetljavaju najteže kazne s kojima se suočavaju oni koji se odbiju boriti u Ukrajini.

Kremlj nije službeno objavio rat, što znači da se vojnici koji odluče da se više neće boriti mogu suočiti s otkazom, ali ne mogu biti kazneno gonjeni ili zatvoreni, rekao je Mikhail Benyash, odvjetnik koji je u prošlosti zastupao vojnike koji su odbili zapovijed da odu u Ukrajinu.

Ukazujući na tu činjenicu, Vladimir je napisao: “Vojno osoblje može biti lišeno slobode samo u slučajevima koji su strogo navedeni u ruskom zakonu, naime kada se vjeruje da su počinili zločin.”

‘Zapovjednici vršili pritisak da se vojnici vrate na bojište’

Zatvaranje vojnika također ukazuje na sve veće probleme Rusije s dostupnošću trupa kako se rat približava šestom mjesecu.

Vladimir je rekao da su zapovjednici tijekom njegovog zatočeništva više puta vršili pritisak na vojnike, pozivajući ih da se predomisle i vrate na bojište.

“Neki vojnici su pod prijetnjom nasilja jednostavno otjerani na nepoznate destinacije, od tada ih nitko nije vidio”, napisao je.

Zapadni obavještajci: Rusi će uskoro ostati bez snage

Zapadne obavještajne službe tvrde da će Rusija uskoro iscrpiti svoje borbene sposobnosti i biti prisiljena zaustaviti svoju ofenzivu u Ukrajini.

Rusija, koja je odlučila da ne proglašava opću mobilizaciju, intenzivirala je napore u novačenju novih vojnika.

No, unatoč tom pokušaju, Richard Moore, šef britanske Tajne obavještajne službe (SIS), rekao je prošli tjedan da će Moskva “ostati bez snage” u Ukrajini.

“Mislim da je naša procjena da će Rusima biti sve teže opskrbljivati se ​​ljudstvom tijekom sljedećih nekoliko tjedana”, rekao je.

Autor:Dnevno.hr / M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.