Od ‘Europe šestorice’ do petog proširenja: Povijest ekspanzije Europske unije

Autor: hina

Dok se pregovori s Turskom nalaze na mrtvoj točki, pregovori pokrenuti s Islandom u srpnju 2010. dobro napreduju. Island ima usvojen veliki dio europske pravne stečevine.

Europska zajednica osnovana je u ožujku 1957. kada je šest zemalja osnivačica (SR Njemačka, Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg i Nizozemska) potpisalo Rimski ugovor, te se postupno širila i danas ima 27 zemalja članica.

Hrvatska, u kojoj se u nedjelju održava referendum o ulasku u Europsku uniju, trebala bi 1. srpnja 2013. postati 28. zemlja članica Unije.

Norveška je u dva navrata, 1972. i 1994., na referendumima odbila ulazak u EU.

Donosimo pregled proširenja Europske unije:

– siječanj 1973.: Europa šestorice postaje Europa devetorice, s ulaskom Velike Britanije, Danske i Irske u Europsku ekonomsku zajednicu (EEZ). Te tri zemlje ulazak su zatražile od 1961. godine.

– siječanj 1981.: Grčka postaje 10. zemlja članica.

– siječanj 1986.: Španjolska i Portugal ulaze u EEZ.
– siječanj 1995.: Austrija, Finska i Švedska ulaze u Europsku uniju koja je stupanjem na snagu Ugovora iz Maastrichta u studenome 1993., zamijenila EEZ. EU tako broji 15 zemalja članica.

– ožujak 2004.: U Uniju ulazi deset novih zemalja od koji osam iz bivšeg Istočnog bloka: Poljska, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Češka, Estonija, Litva, Latvija, te Malta i Cipar.

– listopad 2005.: Početak pregovora s Hrvatskom i Turskom.
– siječanj 2007.: Rumunjska i Bugarska ulaze u EU koja broji 27 zemalja članica.

– prosinac 2011.: Hrvatska potpisuje Ugovor o pristupanju koji joj omogućava da 1. srpnja 2013. postane 28. zemlja članica.

Dok se pregovori s Turskom nalaze na mrtvoj točki, pregovori pokrenuti s Islandom u srpnju 2010. dobro napreduju. Island ima usvojen veliki dio europske pravne stečevine.

Europska unija obećala je svim zemljama zapadnog Balkana perspektivu ulaska u Uniju. Srbija i Albanija još čekaju status kandidata, Crna Gora i Makedonija dobile su status kandidata, ali čekaju početak pregovora o ulasku u članstvo.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.