Foto: Maxar Technologies

OČI CIJELOG SVIJETA UPRTE U BIDENA I PUTINA: Procurile i nove satelitske snimke ruskog gomilanja vojske i teškog naoružanja uz granicu s Ukrajinom

Autor: L.B.

Oči cijelog svijeta gledaju koji će biti sljedeći Putinov potez te hoće li se zaista dogoditi ruska invazija u Ukrajini, budući Rusija već neko vrijeme gomila vojsku u blizini granice.

Svjetski mediji raspisali su se o mogućoj invaziji, ali i o sve zategnutijoj retorici između Rusije i NATO-a. O svemu se oglasila i EU te upozorila kako su moguće sankcije Rusiji u slučaju novih težnji ka ukrajinskom teritoriju.

U međuvremenu, američki mediji iznose dokaze ruskog gomilanja snaga uz granicu s Ukrajinom, što direktno povezuju s mogućnošću ruske invazije.

Nove, detaljnije snimke

Naime, nakon što je Washington Post objavio dokument američkih obavještajnih službi koji sadrži kartu navodnih planova za rusku invaziju Ukrajine i satelitske snimke ruskih pojačanja uz granicu, Fox News je u ponedjeljak objavio nove, još detaljnije satelitske snimke gomilanja ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom.

Američke satelitske tvrtke Maxar Technologies, koja ih je prikuplja posljednjih mjesec dana, dobio je Fox News, a one prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene skupine koje sadrže vojnike i opremu, odnosno teško naoružanje i vojna vozila.

Foto: Fox News/Maxar Technologies

SAD ne garantira da neće poslati vojsku u Ukrajinu

Podsjetimo, u ponedjeljak poslijepodne dogovoren je virtualni sastanak američkog predsjednika Joe Bidena i ruskog Vladimira Putina na kojem će glavna tema biti upravo smirivanje napetosti i odvraćanje moguće ruske invazije na Ukrajinu. Američki dužnosnici otkrili su medijima da će Biden Putinu otvoreno zaprijetiti najstrožim gospodarskim sankcijama do sada ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Foto: Fox News/Maxar Technologies

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak nije htjela garantirati da SAD neće poslati svoju vojsku u Ukrajinu u slučaju da Rusi izvrše invaziju.




“Neću prejudicirati razgovore predsjednika s našim transatlantskim partnerima, koji će se dogoditi kasnije popodne, a mi ćemo vam dati popis onih koji će sudjelovati u tom pozivu čim prije kako se detalji rasporeda dovršavaju. Ali rekla bih da je naš cilj ovdje diplomatski prenijeti da je ovo trenutak da Rusija povuče svoje vojne snage s granice”, rekla je Psaki.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.