fbpx

UHIĆEN ALŽIRAC KOJI JE PRED MIGRANTIMA NAJAVLJIVAO MASAKR: ‘U Parizu će u petak eksplodirati jedna ili više bombi’

Autor: B.Biško/Hina/M. Marić/ T. Pšenko/A. Pranjić

ISIL je objavio novi video u kojem upozorava sve države koje sudjeluju u zračnim napadima na teritorij koji su zauzeli da će doživjeti istu sudbinu kao i Francuska. Također prijete napadom na Washington DC

U nizu terorističkih napada koji su se u petak navečer dogodili Parizu ubijeno je 132 ljudi. Tužitelji govore da je sedam napadača u tri skupine organiziralo šest napada diljem Pariza. Odgovornost je preuzela Islamska država. Žrtve su, prema dosadašnjim informacijama, iz 15 različitih zemalja. Među poginulima je i Milko Jozić, belgijski državljanin hrvatskog podrijetla.

Tijek događaja u Francuskoj pratite uživo ovdje:

22.33 Neki francuski državljani koji se vraćaju iz Sirije možda završe u kućnom pritvoru zbog sigurnosnih razloga.


22.30 Policija u Francuskoj provodi niz antiterorističkih racija u nekoliko gradova, traže Salaha Abdeslama i ostale osumnjičene. Kako je za sada poznato, u Toulouseu su uhićene tri osobe i zaplijenjena je veća količina oružja.

22. 19 Desetak tisuća simpatizera njemačkog populističkog i islamofobnog pokreta Pegide prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Dresdenu, na istoku Njemačke, optuživši priljev migranata u Europu za krvave napade u Parizu.

“Ovi napadi nisu došli niotkud, oni su rezultat politike imigracije ljudi koji uopće nemaju iste vrijednosti”, rekao je čelnik pokreta Siegfried Daebritz uz povike mnoštva “Merkel mora otići!”

22.06  Britanski ministar obrane Michael Fallon rekao je u ponedjeljak da njegova zemlja mora ponovo razmisliti o izvođenju zračnih udara na organizaciju Islamsku državu (IS) u Siriji nakon napada u Parizu.

“Francuska borba je naša borba i jasno smo rekli da se taj teroristički čin dogodio na dva sata odavde, na našim vratima. Njihova borba je i naša i moramo razmisliti o svim mogućnostima kako bismo im se pridružili”, rekao je Fallon na televizijskoj mreži Sky News.

“Amerikanci su umiješani i htjeli bi da im pomognemo u Siriji. Francuzima bi to sigurno isto odgovaralo (…), kao i Turcima kojima je IS na granici”, dodao je ministar.
“Zato moramo ponovo razmisliti kako ćemo snažnije udariti na IS, što nužno vodi tome da razmislimo o udarima u Siriji, poput onih koje su britanske zračne snage izvodile u Iraku”, zaključio je ministar.

22.03 Francuski Interpol obavijestio je u ponedjeljak kolege u Podgorici da Crnogorac V. V. pravoslavne vjeroispovjesti iz Podgorice i njegovo uhićenje u Njemačkoj, za sada ne povezuju s terorističkim napadima u Parizu.

>>> Podgoričanin za sada nije povezan s napadima u Parizu
19.37  Jedan Alžirac je uhićen u subotu u izbjegličkom centru na zapadu Njemačke jer je početkom prošlog tjedna pred migrantima rekao da će se u Parizu dogoditi atentati, priopćilo je u ponedjeljak tamošnje državno odvjetništvo.

“U nedjelju ili u ponedjeljak prošlog tjedna rekao je drugim izbjeglicama da će za četiri dana u Parizu eksplodirati jedna ili više bomba”, rekao je za AFP glasnogovornik državnog odvjetništva u Arsnbergu, Werner Wolff.

Državni odvjetnik provjerava je li taj tridesetdevetogodišnjak odgovoran za “neprijavljivanje kaznenog djela” i je li doista imao informacije o napadima ili je samo htio “privući pozornost”, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije Ralf Jaeger je rekao kako u ovom trenutku nema dokaza da su napadači u PArizu imali vezu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji.

>>> NOVE INFORMACIJE: Teroristi pokolj u Parizu dogovorili preko PlayStationa?!

18.21 Predsjednik Francois Hollande zatražio je u ponedjeljak u parlamentu produljenje izvanrednog stanja u Francuskoj “na tri mjeseca”, u obraćanju zastupnicima i senatorima okupljenim u Versaillesu, tri dana nakon krvavih napada u Parizu.

Parlamentu će se “već u srijedu uputiti nacrt zakona kojim će se izvanredno stanje produljiti na tri mjeseca i kojim će se njegov sadržaj prilagoditi razvoju tehnologije i prijetnjama”, rekao je francuski predsjednik koji je usto najavio izmjene ustava kako bi državna tijela mogla “djelovati protiv terorizma”.

>>> Je li ovo kraj EU? Francuska traži hitnu suspenziju Schengena i zatvaranje granica!

17.06 Skupina Islamska država (IS)  vjerojatno priprema napade slične onima u Parizu, ocijenio je u ponedjeljak u Washintonu direktor CIA-e John Brennan.

“Mislim da to nije jedina operacija koju je pripremila skupina Islamska država, ne mislim da su to izolirani napadi”, rekao je šef američke obavještajne agencije u Washingtonu.

“IS se ne zadovoljava ograničavanjem svojih aktivnosti na Irak i Siriju i na pokretanje lokalnih podružnica na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Afiri, već je pokrenula program vanjskih operacija koju sada primjenjuje”, rekao je Brennan.

 “Službe sigurnosti i obavještajne službe se sada bave tom problematikom”, rekao je.

“Francuska i Europa se moraju pripremiti na nove atentate”, rekao je u ponedjeljak francuski premijer Manuel Valls i dodao da je više od 150 premetačina izvedeno na području Francuske u islamističkim sredinama nakon atentata u kojim je ubijeno 129 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u ponedjeljak ocijenio da su napadi izvedeni u petak u Parizu mogli biti izvedeni u Velikoj Britaniji gdje je 7 atentata osujećeno tijekom posljednjih 6 mjeseci. Identificirano je 5 napadača koji su vodili napade u Parizu. Deset njima bliskih osoba su u kućnom  pritvoru. U Francuskoj i Belgiji se vode velike policijske operacije.

17.04 Pred oba doma parlamenta francuski predsjednik Francois Hollande poručio je kako je Francuska u ratu te kako je u prošlosti pobijedila i gore neprijatelje. “Oni koji su kroz povijest pokušavali napasti Republiku uvijek bi na kraju bili poraženi. Tako će biti i ovoga puta. Napadi na Pariz su napadi na našu zemlju i naše vrijednosti. Nećemo ustuknuti pred njima”, poručio je.

16.58 Veliku potjeru za osobom za koju se vjeruje da ima veze  s terorističkim napadima na Pariz odvija se trenutno u Italiji. Prema pisanjima Sky Newsa, potraga se odvija na području Torina, a vjeruje se da bjegunac vozi crni Seat.

Osumnjičeni je navodno Baptiste Burgy, ima 32 godine, a automobil kojim bježi ima registracijsku pločicu GUT18053.

>>> VELIKA AKCIJA U SUSJEDNOJ DRŽAVI: U tijeku lov na sumnjivca povezanog s pokoljem u Parizu! (VIDEO)

15.31 Srpska policija uhitila je muškarca sa sirijskom putovnicom na kojoj su isti podaci kao na putovnici koja je pronađena kod jednog od napadača iz Pariza. Dokument je navodno imao drugačiju fotografiju, a pronađen je u prihvatnom centru Preševo. Iako se vjeruje da muškarci nisu povezani, slučaj će se do kraja istražiti jer se sumnja da su obojica još u Turskoj kupila lažne putovnice, piše BBC.

15.20  Glasnogovornik belgijskog tužiteljstva za AFP je izjavio kako u današnjoj raciji u predgrađu Bruxellesa nije bilo uhićenih, prenosi BBC.  

“Operacija je završena, no bez uhićenja”, kazao je Eric Van Der Sypt.  

  Pet od sedam privedenih u Belgiji u sklopu istrage o atentatima u Parizu, oslobođeno je među kojima Mohamed Abdeslam, brat jednog od bombaša samoubojice, doznaje se u ponedjeljak od pravosudnih izvora u Bruxellesu.

Ukupno je pet osoba pušteno, a dvije su i dalje u pritvoru, navelo je belgijsko tužiteljstvo, prenosi AFP.

Prema privatnom kanalu RTL-TVI dvije osobe zadržane u pritvoru su vlasnik i pratitelj automobila kontroliranog u subotu ujutro u Cambaraiu, na sjeveru Francuske na autoputu A2 u smjeru Belgije, koji je zaustavljen u Molenbeeku kasnije u subotu

14:20 Belgijski glavni tužitelj kazao je da su gotove današnje racije u problematičnoj četvrti koje su za cilj imale, kako su navodili tamošnji mediji, uhićenje Salaha Abdeslama. U racijama nije bilo uhićenih, prema njegovim riječima.

13:57 EK potvrdila je da će se u srijedu raspravljati o članku 222, odnosno ‘članku solidarnosti’ koji se može aktivirati u slučaju terorističkog napada na jednu od zemalja članica.

Taj članak omogućuje članicama da zatraže od drugih članica korištenje njihovih vojnih trupa ‘kako bi se zaštitile demokratske institucije i civili od terorističkih napada’. Ovaj europski članak ekvivalent je NATO-ovom članku 5, prema kojem se napad na jednu članicu napada smatra napadom na sve.

13:52 Belgijske vlasi pustili su pet od sedam uhićenih tijekom vikenda, za koje su sumnjali da su povezani s napadima u Pariz. Među puštenima je iMohamed Abdeslam – brat jednog od bombaša samoubojice

13:23  Pirotehničari rastavljaju sumnjivi paket u automobilu koji je parkiran u blizini središta Europske komisije u Bruxellesu. Svjedoci kažu da automobil ima francuske registracijske tablice.

13:19  ISIL je objavio novi video u kojem upozorava sve države koje sudjeluju u zračnim napadima na teritorij koji su zauzeli da će doživjeti istu sudbinu kao i Francuska. Također prijete napadom na Washington DC

“Govorimo zemljama koje sudjeluju u križarskim napadima: Tako nam Boga, imat ćete dan, uz Božju pomoć, poput Francuske, tako nam Boga,  pogodili smo Francusku u samo središte u Parizu,  zaklinjemo se da ćemo pogoditi Ameriku u njezino središte u Washingtonu”, rekao je muškarac u maskirnoj odori s turbanom na video snimci i na kojoj je pisalo da je to  “Al Garib  alžirski” i dodao: “Zaklinjem se Bogom, pogodit ćemo Ameriku na njezinu tlu. Osvojit ćemo Rim”.

Zasad se ne može provjeriti autentičnost video snimke, za koju se tvrdi da je djelo pripadnika Islamske države u iračkoj pokrajini Salahudin, sjeverno od Bagdada.

“Al Garib alžirski ”  također je upozorio Europu u video snimci da slijede novi napadi.

“Govorim europskim zemljama da stižemo,  stižemo s eksplozivnim napravama, dolazimo s pojasevima eksploziva i pištoljima s prigušivačima  i nećete nas moći zaustaviti jer smo danas mnogo jači nego prije”, rekao je.

Očito se referirajući na bečke međunarodne razgovore o kraju rata u Siriji, drugi muškarac identificiran na video snimci kao “Al Karar irački” poručio je francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu “mi smo odlučili pregovarati s tobom u rovovima a ne u hotelima”.

12:20 Nitko ne zna što se događa u zloglasnom Molenbeeku. Jedno je jasno, lov na Salaha Abdeslama je krenuo, navodno je u bijegu.

12:05  Reuters i RTL radio prenose da je Salah Abdeslam uhićen tijekom akcije policije u četvrti Molenbeek.

Abdeslam je, prema navodima te televizije, uhićen tijekom racije u belgijskoj prijestolnici.

Službene potvrde o njegovom uhićenju od belgijskih vlasti zasad nema.

11:35  Turske vlasti dva put su upozorile francusku na kamikazu Omara Ismaila Mostefaija, no zahtjev za informacijama o njemu Turska je zaprimila tek nakon napada u Parizu. Mostefai je u Tursku ušao 2013. te nema zapisa o njegovom izlasku iz zemlje, javlja Guardian.

Mostefai (29) je prvi napadač kojeg su identificirale francuske vlasti i to putem otiska prsta pronađenog u koncertnoj dvorani Bataclan.

10:51  Francuske vlasti identificirale su glavnog organizatora terora u Parizu, javlja AP. Riječ je o Belgijancu Abdelhamidu Abaaoudu. Više o tome OVDJE.

10:41 Britanski premijer David Cameron kazao je kako bi se napadi poput onih u Parizu mogli dogoditi i u Velikoj Britaniji, javlja BBC News.

10:17  Kod samoubojice je pronađena sirijska putovnica koja glasi na ime  Ahmada Al-Mohammada, rođenog 10.rujna 1990. u Idlibu u Siriji. Autentičnost putovnice još nije potvrđena.

Napadač iz dovrane Bataclan je Samy Amimour, rođen 15. rujna 1987. u Parizu. Poznat je antiterorističkim tijelima od 2012, a za njim je od 2013. raspisana međunarodna tjeralica Policija je jutros uhitila tri člana njegove obitelji.

Dosad su kao vjerojatni napadači identificirani Brahim Abdeslam (31) koji je poginuo u blizini dvorane Bataclan i Omar Ismail Mostefai koji je pronađen u dvorani. Bilal Hadfi (20) napadač je koji je pronađen u blizini Stade de France. Za Salahom Abdeslamom (26) pokrenuta je intenzivna potraga.

10.05  Identificirana su još dvojica osumnjičenika za napade, poručili su iz francuskog tužiteljstva. Jedan od njih je samoubojica koji je izveo napad u blizini nogometnog stadiona, dok je drugi napadač osumljičen za pokolj u koncertnoj dvorani Bataclan. Samoubojica je povezivan s terorističkim aktivnostima, a navodno je registriran prilikom ulaska u Grčku u listopadu, javlja Le Figaro.

10.03  Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini provode pojačani nadzor nad svim povratnicima sa sirijskog ratišta a to je samo jedna u nizu mjera poduzetih nakon prošlotjednih terororističkih napada u Parizu, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kako ga u ponedjeljak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

10.01  “Mi se ne bojimo. U ime svih Parižana poručujem kako se mi ne bojimo”, poručila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

9.50 Anonymousi su objavili rat protiv Islamske države zbog serije terorističkih napada u Parizu. Više pročitajte ovdje.

9:45 Prema izvještaju BFMTV-a, identificiran je četvrti napadač iz Pariza. Navodno se radi o muškarcu imena Samy, koji je rođen u Parizu 1987. godine. Njegova obitelj navodno živi u Bobignyju, na sjeveru Pariza, gdje je policija danas provodila racije.

9:25 Francuski premijer potvrdio je da je diljem Francuske provedeno barem 150 racija.

8:50 Pet osoba uhićeno je u noći s nedjelje na ponedjeljak u racijama u Lyonu. Kod jednog uhićenog policija je pronašla arsenal oružja među kojima su i granate i kalašnjikovi, javlja Le Figaro pozivajući se na izvore bliske policiji.

8:34  Francuski premijer Manuel Valls kazao je kako vlasti vjeruju da je u tijeku planiranje novih terorističkih napada, javlja BBC

“Znamo za aktivnosti koje su u pripremi i to ne samo protiv Francuske, već i protiv drugih europskih zemalja”, rekao je Valls i dodao kako su napadi u petak planirani u Siriji.

8:32  Nakon vikenda Francuzi će se pokušati vratiti normalnom životu, ali pod strogim mjerama sigurnosti. Unatoč izvanrednom stanju, “treba nastaviti živjeti”, kazao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

7:30 Francuska izvršila zračne udare na Islamsku državu u Siriji

Francuski borbeni lovci izvršili su u nedjelju svoje najveće napade na Islamsku državu u Siriji u njezinim uporištima u Raqqi samo dva dana nakon što je ta militantna skupina preuzela odgovornost za usklađene terorističke napade u kojima je ubijeno više od 130 ljudi, priopćilo je ministarstvo obrane.

“Napad…koji je uključivao 10 mlaznih lovaca izveden je istodobno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana. Bačeno je dvadeset bomba”, stoji u priopćenju u kojem se dodaje da je do napada došlo u nedjelju navečer.

Operacija koja je izvedena u koordinaciji s američkim snagama, pogodila je zapovjedno središte, središte za novačenje džihadista, skladište streljiva i logor za obuku boraca, rečeno je u priopćenju.

Napadi su odgovor na terorističke napade u petak u Parizu.

Objavljena tjeralica bjegunca!

Dvojica braće, za koje se vjeruje da su sudjelovali u pariškim napadima, zovu se Ibrahim i Salah Abdeslam, dok se treći napadač zove Bilal Hadfi, piše Washington Post navodeći kao izvor neimenovanog “europskog obavještajnog dužnosnika”. Sva trojica su imaju prebivalište u Belgiji. Jedan od braće bio je bombaš samoubojica, dok je drugi vjerojatno unajmio automobil koji je povezan s napadom. Belgija je izdala tzv. europski uhidbeni nalog za napadačem koji je u bijegu.

10200831-salah-abdeslam-un-autre-francais-implique-dans-les-attentats-de-paris

Autor:B.Biško/Hina/M. Marić/ T. Pšenko/A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.