fbpx

Objavljena osobna arhiva Margaret Thatcher

Autor: hina

Crteži, skice i karikature koje je Reagan 'načrčkao' tijekom summita G8 u Ottawi 1981. godine i ostavio pokraj njezina stola, barunica Thatcher je spremila među svoje stvari. Na tom summitu, održanom šest mjeseci poslije Reaganova stupanja na dužnost, dvoje lidera počelo se zbližavati.

Crteži američkog predsjednika Ronalda Reagana, pismo djevojčici čiji se roditelji rastaju, te zapisi o tajnim sastancima s Rupertom Murdochom prije nego li je kupio list Times, nalaze se među osobnim dokumentima bivše britanske premijerke Margaret Thatcher koje je nedavno objavila njezina zaklada, javlja BBC.

Crteži, skice i karikature koje je Reagan “načrčkao” tijekom summita G8 u Ottawi 1981. godine i ostavio pokraj njezina stola, barunica Thatcher je spremila među svoje stvari. Na tom summitu, održanom šest mjeseci poslije Reaganova stupanja na dužnost, dvoje lidera, koji će kasnije postati i iskreni prijatelji, počelo se zbližavati. Tada su jedno drugoga počeli oslovljavati imenima – Ron i Margaret.

Reagan je bio američki predsjednik u osam od 11 godina njezine premijerske dužnosti.


U svojoj eulogiji na Reaganovu pogrebu 2004., barunica Thatcher nazvala ga je jednim od njezinih “najbližih političkih i najdražih osobnih prijatelja”, dok je bivši američki predsjednik svojedobno izjavio da je bio “blagoslovljen” time što je pozvao “željeznu lady”.

Među objavljenim “papirima” bivše premijerke nalazi se i odgovor neimenovanoj djevojčici koja joj se požalila na razvod svojih roditelja.

Britanska premijerka dobivala je između dvije i tri tisuće pisama na tjedan i sama odgovarala “na iznenađujuće veliku količinu”, najčešće diktirajući tekst i poslije dodajući rukom “post scriptume”, kažu iz zaklade koja brine o njezinoj arhivi.

“Željezna lady” je djevojčici odgovorila da joj je žao zbog toga što “ona i njezin brat prolaze”. “Ja sam bila sretna u svojoj obitelji i željela bih da svi budu sretni. Međutim, ništa što ja kažem ili napravim neće pomoći ako se tvoji otac i mati ne slože”, napisala je. Djevojčici je ponudila da je osobno provede kroz britanski parlament i zamolila je da je obavijesti kako je odnos u obitelji završio.

Dokumenti otkrivaju i da se Margaret Thatcher tajno sastala s Rupertom Murdochom prije nego što je kupio britanski Times 1981. godine. On ju je izvijestio kako napreduje akvizicija, a ona mu je zahvalila “što je o tome informira”. U to doba Murdoch je u svom vlasništvu imao Sun i News of the World i pojavilo se pitanje treba li o njegovom zahtjevu za kupnjom Timesa odlučivati komisija za monopol. Murdoch je na kraju kupio list i bez toga, a iz baruničine zaklade kažu da mu je ona samo poželjela sve najbolje i nije se politički miješala u slučaj.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.