Obitelj otetog Hrvata proživljava pravu dramu: ‘Žena i djeca plaču cijeli dan, svi su zabrinuti!’

Autor: M. Marić

"Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima", izrecitirao je salopek u videu koji je u srijedu objavila Sinajska provincija.

Obitelj otetog Hrvata Tomislava Salopeka, koji je u srijedu osvanuo u uznemirujućem videu egipatskih militanata povezanih s Islamskom državom, u potpunom je šoku i trenutno proživljava pravu dramu.

“Postoji li mogućnost da ga zamijene? Postoji li? Ima li šanse da se to dogodi?”, kazao je rođak Tomislava Salopeka za Večernji list i dodao da mu je užasno teško te da Salopekova žena i djeca plaču cijeli dan.

“Prvi glas da je itko išta za našeg Tomu zatražio! Zamjena za nekoga? Pa to je strašno. I jučer su se neki naši čuli s bazom u Egiptu. Poslodavac stalno govori da nema dobrih vijesti. Svi su zabrinuti”, kazao je jedan od članova obitelji za Jutarnji list.

Salopek je u videu koji je u srijedu objavila skupina Sinajska provincija, koja se smatra ogrankom zloglasnog ISIS-a, pod prisilom u kameru odrecitirao nekoliko rečenica koje su mu otmičari očito izdiktirali:

‘Moje je ime Tomislav Salopek. Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. U braku sam s Natašom i imam dvoje djece. Radim za francusku kompaniju CGG, njihov ured u Kairu u Egiptu, u ulici Madi.

Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima.

Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti’, govori Salopek u snimci.




Bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu Daniel Bučan za N1 televiziju je izjavio da naša diplomacija trenutno poduzima sve kako bi pomogla. “Naša diplomacija poduzima sve, ali treba imati na umu da diplomacija djeluje tiho, kako se ne bi pogoršala situacija. U ovakvim urgentim situacijama te se stvari riješavaju na najvišoj razini. Nema vremena za misije, ambasadore, već se izravnom komunikacijom pokušava nešto napraviti”, kazao je Bučan i dodao da je teško procijeniti kakve su šanse da Egipat pristane na traženu razmjenu.

“Za strahovati je da će egipatske vlasti zauzeti stav da nema pregovora s teroristima”, smatra Bučan.

U srijedu je potvrđeno da će ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić zbog talačke krize otputovati u Kairo. “Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u kontaktu je s egipatskim ministrom vanjskih poslova te će, sukladno dogovoru s njim i preporukama otputovati u Kairo”, stoji u priopćenju.




Podsjećamo, Hrvat T. S. (1984.) otet je 22. srpnja ujutro na području egipatskog grada Kaira kada je službenim automobilom išao na posao u jednu francusku kompaniju, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova na svojim internetskim stranicama. Zaustavila ga je naoružana skupina koja ga je prisilila da napusti vozilo kojim je upravljao njegov vozač. Vozača su ostavili izvan vozila, preuzeli upravljač te se s T. S. odvezli u nepoznato. Prema neslužbenim informacijama, oteti mladić je menadžer koji radi u francuskoj tvrtki General Geoscience (CGG) koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina.

 

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.