Obami se sprema ‘impeachment’? – Zakon o zabrani oružja ruši Ustav i označava prvi korak ka tiraniji

Autor: Marko

Najava Baracka Obame o zabrani prodaje oružja diljem SAD-a je uzburkala duhove, ponajviše zbog kršenja famoznog drugog Amandmana.

Nakon što je otkriveno kako se protuustavni zakoni o oružju planiraju progurati kroz legislativu, sve glasnije se spominje pravilo 'impeachmenta'.

Što je impeachment?

Tzv. 'impeachment' iliti opoziv predsjednika (President Impeachment) je vrsta zakona koji može predložiti bilo koji član Kongresa kao zadnju mjeru za 'otpuštanje' predsjednika, te se može predložiti na stranici državne uprave. Kada se predlaže opoziv kongresmene se upozorava na mjesto za raspravu (debate area) kako bi svi članovi Kongresa saznali razlog opoziva.

Ako se opoziv prihvati, građanin koji je obnašao funkciju predsjednika države će biti otpušten i zamijenjen s predsjedničkim kandidatom koji je bio drugi po broju glasova na zadnjim izborima za predsjednika države. Za razliku od ostalih zakona, da bi ovaj zakon bio usvojen potrebno je da više od 66% kongresmena glasa ZA. Najčešće se potražuje kada se sumnja u kršenje Ustava ili pak kriminalne radnje. Dva predsjednika su došla pred 'impeachment' (Clinton i Andrew Johnson), no niti jedan nije smijenjen, dok je Nixon sam napustio poziciju.

Država New York prva započela lavinu

Parlament savezne države New York u utorak je usvojio jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u SAD-u, te je na taj način započela legislativna bitka protiv civilnog posjedovanja oružja. Zakon su prihvatili i Donji dom parlamenta, u kojem većinu imaju demokrati, i Gornji dom u kojem su većina republikanci, a odmah ga je po izglasavanju potpisao guverner Andrew Coumo.

Zakonom se proširuje zabrana za posjedovanje jurišnog oružja, limitira kapacitet spremnika municije i uvode nove mjere za držanje oružja podalje od psihički oboljelih. Svo oružje u privatnom vlasništvu u državi morat će se ponovo registrirati, čime će se vlasnici na neki način 'žigosati'. Danas će pak Obama i potpredsjednik Joe Biden u Bijeloj kući predstaviti prijedloge smanjenja nasilja vatrenim oružjem pod opaskom sprečavanja tragedija.




Obama krši drugi Amandman

Mali problem kojeg nitko ne spominje pri ovakvim odredbama i zakonima je drugi Amandman američkog Ustava. U njemu eksplicitno piše: '…the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed' iliti u prijevodu 'pravo ljudi za posjedovanjem i nošenjem oružja ne smije se ograničiti'. Intrigantan je podatak da je prvih deset Amandmana doneseno 15. prosinca 1791., s obrazloženjem da je 'njihova svrha zaštita prava građana od opasnosti da vlast postane tiranska'.

Dakle, dedukcijom dolazimo do činjenice da će zabrana oružja srušiti Amandman američkog Ustava, što će biti prvi korak ka tiraniji. Tiranija je po definiciji oblik vladavine koji nije zasnovan na sustavu zakona ili pravde već na arbitrarnom ispoljavanju moći tiranina. Na takve mogućnosti već je spremno reagirao dio političara sa suprotne strane.




Obama kao 'tiranin novog kova'

Obama se za svaki slučaj ogradio i od Kongresa, te je najavio, ukoliko zastupnici odbiju ovaj prijedlog, vlastito guranje zakona putem izvršnih odredbi i akcija. 'Uvjeren sam da postoje pojedini koraci koje možemo poduzeti, a da ne zahtijevaju zakonitost te se nalaze unutar mojih predsjedničkih ovlasti – ukoliko će to smanjiti opasnost od oružanog nasilja, ja ću ih osobno progurati', naveo je američki predsjednik, uz negodovanje brojnih pobornika Ustava i civilnog naoružanja.

Za sve je zaslužna inicijativa CAP-a (Centar za američki napredak) koju financijski podržavaju Soroš i Rockefeller Zaklada. Ova 'think-tank' (trust mozgova) grupacija predlaže čak trinaest novih zakona koji će za epilog imati potpunu zabranu oružja van vojnog, policijskog i redarstvenog sektora, i sve su izvršnog karaktera. Kako su zabrane iznimno nepopularne, inicijativa će se odvijati pod velom 'onemogućavanja kupnje'.

Slijedi 'impeachment'?

Teksaški kongresmen, Republikanac Steve Stockman, već je zaprijetio opozivom ukoliko Obama nastavi 'napad na drugi Amandman'. 'Objave iz Bijele kuće u vezi poduzimanja izvršnih odredbi i akcija da bi ograničili naše Ustavom zaštićeno pravo na posjedovanje i nošenje oružja je protuustavni napad na same osnivačke principe ove države', izjavio je ovaj političar. Također je naveo da će poduzeti 'sve mjere' da bi Obamu i administraciju spriječio u rušenju ustavnih vrijednosti.

'Ukoliko predsjednik ima dopuštenje da zamrzne ustavna prava po vlastitoj volji, naša slobodna republika prestaje s postojanjem', zaključuje Stockman, uz dodatak da ovo nije samo 'napad na Ustav već i na sve Amerikance'. Kao glavni razlog pokolja po školama navodi zakonsku karakterizaciju školskog dvorišta i prostorija kao 'slobodnu zonu bez oružja' što je luđacima omogućilo da nesmetano i bez straha pucaju po ustanovama zbog svoje želje za medijskom eksponiranošću ili bolesti.

Bez obzira na konačnicu, SAD je sve bliži uvođenju samovolje pojedinih interesnih skupina koje putem predsjednika plasiraju zabrane i maskiraju ih kroz spin, novogovor i političku korektnost, a sve u cilju navodne 'zaštite svojih građana od samih sebe'. Interesantno je da je u prošloj godini najviše civila ubila upravo američka vojska, no to ionako nije bitno jer isti – nisu Amerikanci.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.