fbpx

Obama spreman i preko vikenda razgovarati o proračunu

Autor: hina

U izjavi u Bijeloj kući, predsjednik SAD-a je rekao kako je uvjeren da se može doći do sporazuma unatoč slijepoj ulici koja prijeti smanjenju američkog kreditnog rejtinga.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak da je spreman s vodećim demokratima i republikancima razgovarati preko vikenda kako bi se postigao sporazum oko proračunskog deficita i spriječio stečaj zemlje.

U izjavi u Bijeloj kući, Obama je rekao kako je uvjeren da se može doći do sporazuma unatoč slijepoj ulici koja prijeti smanjenju američkog kreditnog rejtinga.

Ako se do utorka ne postigne dogovor o deficitu od 14,3 trilijuna dolara, SAD neće moći posuđivati novac i ispunjavati svoje financijske obveze.


U kratkom govoru u Bijeloj kući Obama je istaknuo neodrživost postojećeg stanja i pozvao Amerikance da nastave činiti pritisak na svoje zastupnike u Washingtonu kako bi ubrzo pronašli rješenje za sadašnju krizu.

– Zovite ih na telefon, pošaljite im e-mail, javljajte im se na Twitteru’, nastavite činiti pritisak na Washington. Tako ćemo to ostaviti iza sebe, rekao je Obama.

Visoki republikanski dužnosnik istovremeno je izjavio da će Zastupnički dom Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, pokušati do utorka izglasati izmijenjeni zakon kojim bi se kratkoročno povećao proračunski deficit.

Čelnik Odbora za poslovnik David Dreier rekao je da će izmijenjeni zakon pred Kongres postaviti teže zahtjeve za donošenje ustavnog amandmana o uravnoteženom proračunu.

Republikanci, koji su napuštali briefing sa svojim čelnicima, izjavili su novinarima da izmijenjeni zakon uživa potporu sve više konzervativaca koji su u četvrtak blokirali glasovanje o ranijoj verziji zakona o ograničenju proračunskog manjka.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.