Obama rekao stop širenju nuklearnog oružja

Autor: hina

Prema novoj politici, SAD po prvi puta ne predviđa mogućnost nuklearnog udara protiv zemalja koje nemaju nuklearno oružje, čak i kada napadnu SAD s biološkim ili kemijskim oružjem.

Godinu dana nakon povijesnog govora američkog predsjednika Baracka Obame o “svijetu bez nuklearnog oružja” i dva dana uoči potpisivanja novog sporazuma START s Rusijom, Washington je u utorak objavio reviziju nacionalne nuklearne strategije koja donosi umjerene promjene i ograničenja, a zadržava doktrinu prvog udara čak i protiv nenuklearnih zemalja.

Pentagon je u utorak objavio dokument pod nazivom “Revizija nuklearnog stava” (NPR), koji donosi strateški okvir i ciljeve nuklearne politike SAD-a za idućih 10 godina.

– Želimo osigurati da se možemo nastaviti kretati prema sve manjem naglašavanju nuklearnog oružja – rekao je Obama u intervjuu za The New York Times od utorka.

Dokument ograničava potencijalne ciljeve i okolnosti za američke nuklearne udare, te poziva na “širi pristup odvraćanju” umjesto isključiva oslanjanja na prijetnju nuklearnog oružja.

– Masivni nuklearni arsenal koji smo naslijedili iz doba Hladnog rata i bipolarne vojne konfrontacije, slabo je prilagođen rješavanju izazova koje predstavljaju samoubilački teroristi i režimi koji se nastoje domoći nuklearnog oružja – ističe se u NPR-u.

– Stoga je bitno da bolje povežemo našu nuklearnu politiku i stav s našim najhitnijim prioritetima – sprječavanju nuklearnog terorizma i širenja nuklearnog oružja – ističe se u reviziji.

Nova politika SAD-a




Prema novoj politici, SAD po prvi puta ne predviđa mogućnost nuklearnog udara protiv zemalja koje nemaju nuklearno oružje, čak i kada napadnu SAD s biološkim ili kemijskim oružjem.

No, te bi zemlje doživjele “razorni konvencionalni udar”, rekao je na predstavljanju izvješća u Pentagonu, ministar obrane Robert Gates. Iznimka su nenuklearne zemlje koje ne poštuju obveze o neširenju nuklearnog oružja, što znači da Iran, Sjeverna Koreja ili Sirija, ostaju na popisu potencijalnih meta.

Dokument je kamen temeljac Obamina plana da postupno ograniči mogućnosti uporabe američkog nuklearnog oružja.




– NPR pruža smjernice za provedbu programa predsjednika Obame za smanjivanje nuklearnog rizika za SAD, za naše saveznike i partnere, te za međunarodnu zajednicu – rekao je Gates. – Ova revizija opisuje kako će SAD ograničiti ulogu i broj nuklearnog oružja, s dugoročnim ciljem svijeta oslobođenog od nuklearnog oružja – dodao je.

Ključni ciljevi

Kao ključne ciljeve nove politike Gates je istakao: “sprječavanje nuklearne proliferacije i terorizma; ograničavanje uloge nuklearnog oružja u strategiji nacionalne sigurnosti SAD; održavanje strateškog odvraćanja i stabilnosti sa smanjenom razinom nuklearne snage; jačanje regionalnog odvraćanja i zaštitu saveznika i partnera SAD-a; te održavanje sigurnog, dostatnog i učinkovitog nuklearnog arsenala”.

Gates je istakao da revizija s pravom najveći prioritet daje sprječavanju nuklearne proliferacije i terorizma “obzirom na stalnu potragu Al Kaide za nuklearnim oružjem, na postojeće napore Irana i proliferaciju Sjeverne Koreje”.

On je istakao da prema programu SAD neće razvijati nove nuklearne bojeve glave ili produljivati vijek trajanja postojećima, no ulagat će u razvoj sustava za njihovo ispaljivanje, te sustava konvencionalnog oružja, uključujući i “regionalnu obranu od projektila”.

Gradnja sigurnije budućnosti

Američka državna tajnica Hillary Clinton je na predstavljaju dokumenta ocijenila da on predstavlja “miljokaz u preobrazbi američkih nuklearnih snaga i pristupa nuklearnom oružju”.

– Ova revizija osigurava temelje na kojima mi i naši saveznici možemo graditi sigurniju budućnost – rekla je Clinton, ističući široku suradnju Pentagona, State Departmenta i ministarstva energetike, te obavljene konzultacije s 30-ak zemalja u izradi revizije.

Iako dokument umanjuje značenje nuklearnog oružja kao instrumenta sile, u njemu se kaže kako ostaje uski raspon nepredviđenih okolnosti u kojima nuklearno oružje i dalje može igrati ulogu u odvraćanju konvencionalnog ili kemijskog, biološkog napada protiv SAD-a ili njegovih saveznika i partnera.

U izvješću se izražava zabrinutost zbog stajališta Kine o nuklearnom oružju, iako je kineski arsenal puno manji od onoga SAD-a i Rusije.

Dok SAD ima 2.216 a Rusija 2.600 razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava, Kina ih ima 180, prema podacima Federacije američkih znanstvenika.

– Nedostatak transparentnosti oko njezinog nuklearnog programa, njegova tempa i opsega, kao i strategije i doktrine koje ga vode, postavlja pitanja o budućim strateškim namjerama Kine – ističe se u NPR-u.

Potpisivanje sporazuma

Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u četvrtak će u Pragu, na prvu godišnjicu Obaminog govora o globalnoj denuklearizaciji, potpisati novi Sporazum o ograničenju strateškog naoružanja, prema kojem će svoje nuklearne arsenale smanjiti za približno trećinu, na do 1550 razmještenih strateških bojevih glava sa svake strane, te za polovicu broj sustava za njihovu isporuku – interkontinetalnih projektila i strateških bombardera, s 1600 na 800, u odnosu na sporazum START I, koji je vrijedio od 1991. do kraja 2009.

Prema Federaciji američkih znanstvenika, treći najveći nuklearni arsenal ima Francuska s 300 strateških nuklearnih bojevih glava, slijedi Kina sa 180, Velika Britanija sa 160, Izrael s 80, Pakistan sa 70 do 90, Indija sa 60 do 80, te Sjeverna Koreja s manje od 10.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.