Obama: Podrška SAD-a izraelskoj sigurnosti je neupitna

Autor: hina

SAD mora također surađivati s Izraelom u pokušaju pokretanja trajnijeg mira u regiji. A to je teško, zabilježio je Obama čiji su svi pokušaji pokretanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa propali usprkos prioritetu koji je dan tom dosjeu već na početku njegova mandata u siječnju 2009.

Predsjednik Barack Obama ocijenio je u četvrtak podršku SAD-a Izraelu neupitnom i iznio potrebu da se pomogne toj zemlji u održavanju vojne superiornosti, četiri dana prije posjeta premijera Benjamina Netanyahua SAD-u.

– Jedan od dugoročnih ciljeva u toj regiji je da neupitna podrška sigurnosti Izraela ne bude samo u opskrbi vojnim kapacitetima koji mu trebaju, u vojnoj superiornosti potrebnoj u vrlo opasnoj regiji”, rekao je on.

SAD mora također surađivati s Izraelom “u pokušaju pokretanja trajnijeg mira u regiji. A to je teško”, zabilježio je Obama čiji su svi pokušaji pokretanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa propali usprkos prioritetu koji je dan tom dosjeu već na početku njegova mandata u siječnju 2009.

Obama, je sudjelovao u New Yorku na sastanku vezanom za sredstva za njegovu kampanju uoči predsjedničkih izbora 6. studenoga.

Netanyahu, koji bi se trebao susresti s Obamom u ponedjeljak, izjavio je ovog tjedna da će iransko pitanje biti “glavni predmet” razgovora s američkim predsjednikom.

“Iran nastavlja brzo i smjelo napredovati svojem nuklearnom programu, ne obazirući se odluke međunarodne zajednice”, upozorio je izraelski premijer koji redovito tvrdi da ima “sve opcije spremne” glede te prijetnje.

Washington tvrdi da su sve “opcije na stolu” glede Irana ali ocjenjuje da islamski režim nije krenuo u proizvodnju nuklearnog oružja. “Dakle, imamo vremena i širinu za nastavak politike koju smo primjenjivali otkad je predsjednik preuzeo svoje funkcije”, kazao je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.