fbpx

Obama ostao ozbiljan u ‘Daily Showu’ komičara Jona Stewarta

Autor: hina

Neuobičajeni intervju sa Stewartom bio je dio Obaminih nastojanja da dopre do mlađih birača, koji su bili ključni za njegovu kampanju 2008., ali su prilično nezainteresirani za kongresne izbore 2. studenoga.

Američki predsjednik Barack Obama ostao je uglavnom ozbiljan tijekom nastupa u ‘The Daily Showu’, komičara Jona Stewarta, braneći postignute rezultate svoje administracije, dok ga je domaćin izazivao zbog neostvarene velike ‘promjene’ koju je obećavao u predizbornoj kampanji 2008. godine.

Dok se demokrati bore da zadrže većinu u Kongresu, uoči parlamentarnih i lokalnih izbora u utorak, Obama je kazao da je njegova administracija spriječila drugu veliku depresiju, oživjela zapošljavanje u privatnom sektoru i provela povijesnu reformu zdravstva.

– Mi smo učinili jako puno od onoga o čemu smo govorili u kampanji i učinit ćemo još više – rekao je Obama, prvi predsjednik SAD-a koji je gostovao u Stewartovu programu na kablovskoj TV Comedy Central.


Obama je također kazao kako se ‘još događa puno dobrih stvari, ali su ljudi nezadovoljni’.

Stewart, koji je bio blagonaklon ali ne i udvornički nastrojen prema gostu, rekao je da je u Obaminoj kandidaturi za predsjednika bilo ‘drskosti’, dok su neki od njegovih zakona ‘bojažljivi’, ističući da zakon o reformi zdravstva prve promjene donosi 2014.

Okviri za napredovanje

Obama je kazao da voli njegov ‘show’, ali se ne slaže s tom ocjenom o bojažljivosti donesenih zakona, posebno onoga o zdravstvenoj skrbi.

Objasnio je da su od 60-ih godina svi zakoni koji su proširivali socijalna prava u SAD-u, poput zakona o socijalnoj skrbi i građanskim pravima crnaca, donošeni kao ‘okviri za napredovanje’, da bi postupno postali stupovima društvenog poretka, što očekuje i za reformu zdravstva.

Stewart ga je pitao i što je ostalo od njegova slogana ‘Da, mi možemo!’, interpretirajući ga kao: ‘Da, mi možemo… ali’.
Obama je spremno odgovorio: ‘Da, možemo ali to se neće dogoditi preko noći’.

Neuobičajeni intervju sa Stewartom bio je dio Obaminih nastojanja da dopre do mlađih birača, koji su bili ključni za njegovu kampanju 2008., ali su prilično nezainteresirani za kongresne izbore 2. studenoga.

‘Daily Show’ u prosjeku gleda 1,1 milijuna gledatelja u dobi između 18 i 49 ove godina, prema agenciji Nielsen, koja prati gledanost TV programa.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.