Obama o ‘povijesnom proračunu’: To je najveće godišnje rezanje potrošnje u povijesti

Autor: hina

Dogovorenim smanjenjem rashoda, proračun za 2011. bit će za 78.5 milijardi dolara manji od prvotnog prijedloga proračuna Bijele kuće, a i u kratkoročno premoštenje proračuna ugrađena je ušteda od dvije milijarde dolara.

Čelnici američkog Kongresa i predsjednik Barack Obama postigli su dogovor o proračunu nešto više od sat vremena prije isteka krajnjeg roka u petak u ponoć, izbjegavši u posljednjem trenutku djelomičnu obustavu rada državne uprave.

Sporazum, prema kojem se proračunski rashodi u ovoj godini smanjuju za 38 milijardi dolara, objavili su odvojeno predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac John Boehner i čelnik senatske većine, demokrat Harry Reid, izvijestio je u subotu američki javni radio NPR.

Dogovoreno smanjenje rashoda iznosi oko jedan posto od ovogodišnjeg prijedloga saveznog proračuna SAD-a od 3820 milijardi dolara.

– Složili smo se oko povijesnog iznosa ušteda za ostatak ove fiskalne godine, kao i oko kratkoročnog premoštenja, koji će nam dati vremena da izbjegnemo obustavu dok taj dogovor prihvate oba doma Kongresa i predsjednik – rekli su Reid i Boehner u zajedničkoj izjavi.

Obama je pozdravio sporazum kao ‘najveće godišnje rezanje potrošnje u povijesti’ SAD-a, dok je Boehner kazao da će sporazum smanjiti državnu potrošnju u idućih 10 godina za 500 milijardi dolara.

– Sa zadovoljstvom mogu objaviti da će cijela savezna vlada sutra raditi, jer su Amerikanci različitih uvjerenja danas opet našli zajedničku riječ – rekao je Obama u televizijskoj izjavi iz Bijele kuće.

Treba nastaviti s normalnim djelovanjem




Reid i Boehner u zajedničkoj su izjavi naglasili da će s dogovorenim smanjenjem rashoda, proračun za 2011. biti za 78.5 milijardi dolara manji od prvotnog prijedloga proračuna Bijele kuće, te da je i u kratkoročno premoštenje proračuna ugrađena ušteda od dvije milijarde dolara.

Obama je 1. veljače 2010. godine Kongresu podnio prijedlog proračuna za 2011. godinu vrijedan 3820 milijardi dolara, uz predviđenih 2170 milijardi dolara prihoda i 1650 milijardi dolara deficita.

Senat, a nakon ponoći i Predstavnički dom, prihvatili su zakonsku mjeru o kratkoročnom financiranju savezne vlade do idućeg četvrtka, što će omogućiti Kongresu da izglasa dogovoreni proračun do kraja sadašnje fiskalne godine, koja u SAD-u završava s 30. rujna.




Direktor ureda za proračun Bijele kuće, Jacob Lew, izdao je smjernice saveznoj državnoj upravi u kojima navodi da u svjetlu postignutog sporazuma ‘agencije trebaju nastaviti s normalnim djelovanjem’.

Demokrati u Kongresu i Bijela kuća odbacili su brojne pokušaje republikanaca da ograniče financiranje i doseg Agencije za zaštitu okoliša (EPA) te uglavnom spriječili njihove zahtjeve da se uskrati savezno financiranje programa planiranja obitelji i drugih zdravstvenih službi.

Obavijesti o privremenim dopustima već pripremljene

Obamina administracija već je pripremila obavijesti o privremenom dopustu za 800.000 saveznih službenika, i upozorila da će mnoge savezne službe, od nacionalnih parkova do dijelova porezne uprave, biti zatvorene od petka u ponoć, ako se ne postigne sporazum o proračunu. Sve vitalne državne službe, nadležne za provedbu zakona, nacionalnu sigurnost, zračni promet i drugo, trebale su nastaviti s radom.

Republikanci su tražili uštede u ovogodišnjem proračunu od 61 milijarde dolara, jednu desetinu njihova programa smanjenja proračunskog deficita do 2021. godine, dok su demokrati predlagali rezanje rashoda za 33 milijarde dolara.

Predsjednik Obama opetovano je pozivao čelnike Kongresa na kompromis, upozoravajući da bi djelomična obustava rada savezne uprave donijela poremećaje koji mogu ugroziti krhki gospodarski oporavak.

Od preuzimanja nadzora nad Predstavničkim domom u siječnju, republikanci su obećali smanjenje državne potrošnje i obuzdavanje deficita. Demokrati su također izrazili spremnost za rezanje rashoda, ali su se usprotivili republikanskim prijedlozima ušteda na račun ključnih državnih službi i socijalnih programa, kao “ideološki” obojenima. Republikanci su pak optuživali demokrate da predlažu samo prividne uštede.

Američkoj vladi prijeti ‘shutdown’; ostat će raditi samo policija, vatrogasci i bolnice

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.