OBAMA I HOLLANDE MOLE: Ne dozvolite da situacija izmakne kontroli

Autor: Hina

"Moj glavni prioritet je da se pobrinem da situacija ne eskalira", rekao je Obama

Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande u utorak su pozvali Moskvu i Ankaru da smanje napetosti nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor.

I dok se još uvijek čekaju pojedinosti tog incidenta, Obama je kazao da je sada njegova glavna zadaća pobrinuti se da cijela stvar ne izmakne kontroli.

“Moj glavni prioritet je da se pobrinem da situacija ne eskalira”, rekao je Obama, dodajući da je sada trenutak da obje strane “ustuknu” i odluče što je u njihovom najboljem interesu.

“Moramo spriječiti eskalaciju. Bilo bi jako štetno da stanje eskalira”, pridružio se Hollande.

Turska je u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov blizu granice sa Sirijom, tvrdeći da je Suhoj-24 povrijedio turski zračni prostor. Incident je izazvao oštre osude Rusije koja je obećala da će Turska osjetiti ozbiljne posljedice svog čina. Američki dužnosnici su kazali da je “upad” ruskog ratnog zrakoplovstva u turski zračni prostor trajao vrlo kratko.

“Sada je najvažnije da se pobrinemo da Rusi i Turci međusobno razgovaraju, da otkriju što se točno dogodilo i poduzmu mjere koje će spriječiti bilo kakvu eskalaciju”, rekao je Obama, istaknuvši pritom da “Turska, kao svaka druga zemlja, ima pravo braniti svoj teritorij i svoj zračni prostor”.

Obama i Hollande, koji se nalazi u posjetu Bijeloj kući, su na konferenciji za novinare kazali da su posebno razgovarali o jačanju zračnih udara u Siriji i Iraku na džihadiste Islamske države koji su preuzeli odgovornost za napade u Parizu te se složili da je iznimno važno da Turska zatvori svoju granicu i spriječi prolaz ekstremista u Europu.




Obama je poručio da  su “Amerikanci bez obzira na sve, uvijek uz svoje prijatelje i u dobru i u zlu”.

“SAD i Francuska su ujedinjene i potpuno solidarne u nakani da skroje pravdu tim teroristima i obrane svoje nacije”, kazao je Obama. Bez obzira što je najavio još snažnije zračne udare po IS-u, Hollande je čvrst u odluci da u borbu protiv sunitskih ekstremista neće u Siriju poslati kopnene snage.

“Francuska neće vojno intervenirati kopnenim snagama”, kazao je Hollande. Iako nije novinarima dao vremenski rok do kojeg bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad odstupio s vlasti, kazao je da to “mora biti što je moguće prije”.




Obojica predsjednika su se složila da ruski napadi na umjerenu sirijsku oporbu isključivo idu u korist Asadovog režima i služe produljenju njegove vladavine.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.